Monti (Roma)

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Monti er en bydel (rione) i Roma. Ordet er flertallsforma av «fjell» på italiensk. Navnet kommer fra de høydene som tidligere utgjorde bydelen - Esquilinhøyden, Viminalhøyden, Celiohøyden og deler av Quirinalhøyden. I dag er Esquilino, Castro Pretorio og Celio skilt ut som egne bydeler, men Monti har beholdt sitt gamle navn.

I antikkens Roma var Monti en tett befolka del av byen; her lå de såkalte suburra (forsteder) - berykta fattigkvarterer og bordeller. Men også Forum Romanum tilhørte Monti. Etter Romerrikets fall forfalt de gamle akveduktene, og det ble vanskelig å skaffe drikkevann til de høyereliggende delene av byen. Folk flytta ned på elvesletta der de kunne hente vann fra Tiberen, og Monti ble i løpet av middelalderen omgjort til jordbruksland med vingårder og hagebruk. Befolkninga (monticiani) utvikla en sterk lokal identitet med en egen dialekt.

Etter Italias samling - og særlig under det fascistiske styret fra 1924 - gjennomgikk Monti en total forandring. Mye av den gamle bebyggelsen ble sanert for å gi plass til brede, rette gater, og Forum Romanum ble gravd ut.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Monti (Roma).