Nîmes

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 43°50′16″N 4°21′39″Ø

Kart over Nîmes

Nîmes er en by og kommune i departementet Gard i regionen Languedoc-Roussillon sør i Frankrike. Nîmes er hovedstad i departementet. Byen ligger nær middelhavet og Cevennene. Den har en rik historie og var en av de viktigste byene i Gallia under romertiden.

Historie

Det finnes spor etter en neolittisk bosetning, blant annet en menhir fra omtrent 2500 f.Kr. i nærheten av flyplassen. Senere har kelterne vært i området, men det ble i det andre århundret f.Kr. en del av den romerske provinsen Narbonnensis. Hovedveien for hele området Via Domitiana passerte gjennom byen som ble en romersk koloni, Colonia Nemausa. Byen ble etterhvert hovedstad for hele provinsen i dagens sørlige Frankrike, og hadde anslagsvis 60.000 innbyggere i Augustus tid. Viktige bygninger fra denne tiden som fortsatt er bevart er Maison Carrée, et svært godt bevart tempel, amfiteatret og Dianatemplet. Pont du Gard, 20 km nordvest for byen er en svært godt bevart akvedukt som førte vann fra en kilde nær byen Uzès til det antikke Nîmes.

Nîmes ble biskopsete allerede i senantikken, i 473 ble den erobret av vestgotere, i 720 av maurerne, men klarte å bevare forholdsvis mye av sin gallo-romerske tradisjon til middelalderen. Utover middelalderen var det blandete eierforhold der, og byen var til tider del av det aragonske kongedømmet. Nîmes ble erobret av den franske kongen Ludvig VIII i 1226 og endelig overdratt Frankrike i 1259.

Etter reformasjonen var byen og regionen et sentrum for Hugenottene. Dette førte til skarpe konflikter med den katolske delen av befolkningen, særlig etter at Ediktet i Nantes ble opphevet. Likevel økte byen sin betydning takket sin tekstilindustri og sin gode trafikkmessige beliggenhet. Betegnelsen denim for dongeri stammer fra serge de Nîmes, det vil si stoff fra Nîmes.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Nîmes.