Naturalisme

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Naturalisme er en betegnelse på kunstretning på sent 1800-tall som gjengir motivet naturlig, uten hensyn til ulike konvensjoner, friluftsmaleri er en retning innen naturalismen. Naturalisme benyttes også for alle forsøk på naturlig eller realistisk gjengivelse av motivene helt fra antikken. Naturalisme har naturen som forbilde og en nøyaktigst mulig gjengivelse av den som formål, uten bruk av idealiserende eller abstraherende midler.

Naturalisme er også definert som en retning innen realisme. Realismen kom som om en reaksjon på den foregående perioden romantikk, og finner sted rundt 1850-1890. Georg Brandes forbindes med denne perioden grunnet hans tanker om at problemer i samfunnet skulle settes under debatt.

Billedkunst

Innen bildende kunst går naturalismen ut på å fremstille vanlige mennesker i vanlige situasjoner, som oftest utenfor urbane strøk. Naturalistiske malerier fremstiller gjerne bønder i arbeid, kvinner som vever og syr og begravelsesfølger.

I Christian Kroghs roman om sypiken Albertine (1884), der han viser sypikenes uavbrutte skjebne med prostitusjon og fattigdom. Var du født fattig ville du forbli fattig resten av livet.

Naturalistiske diktere var opptatt av å fremstille skyggesidene i samfunnet. Hovedforskjellen på realistene og naturalistene er deres skjebnesyn. Der realistene mente at mennesket selv var ansvarlig for sine handlinger og slik kunne forandre sin skjebne, fulgte naturalistene Charles Darwins tanker om at mennesket er preget av sin arv og sitt miljø.

Eksterne lenker