Norsk Billedvev A/S

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Norsk Billedvev A/S var et norsk selskap som eksisterte fra 1959 til 1967, og som ble etablert som følge av et samarbeid mellom Den Norske Husflidsforening og Kunstindustrimuseet i Oslo med Else Halling som daglig leder. Virksomheten ble nedlagt i 1967 og atelieret overført til Stiftelsen Norsk Billedvev. Selve virksomheten ble overført til Husfliden, ledet av Synnøve Thorne.

Blant veverskene i Norsk Billedvev var Randi Bierman, Maria Koppen, Berit Sigmundsøn, Synnøve Thorne og Tove Østby.

Oppgaver

Norsk Billedvevs virksomhet var i stor grad innrettet på monumentaloppgaver basert på tradisjonell norsk grunn. Blant de mange oppgavene som atelieret utførte, var Else Poulssons teppe i bystyresalen St. Hallvard i Oslo, kopier av alle de gamle teppene i Kunstindustrimuseet i Oslo, Kåre Jonsborgs tepper Skipsfarten, Sagbruket, Batalje på Lilletorget, Kjølhalingsplassen, (Oslo rådhus), Håkon den Vs bryllup på Akershus slott” (Golå høyfjellshotell), Fremmed havn, Musikk i det fri, Historien, Geografien (Haugesund rådhus), Midtsommerdans (Den norske Creditbank, Oslo), Jeg tok min Nystemte, Overflødighetshornet, (Hotell Norge, Bergen).

Utforsking

Else Halling utforsket i samarbeid med Synnøve Lunde, hvilke plantefarger som var benyttet i de gamle, norske billedteppene. Sammen med Kåre Jonsborg fant de frem til en palett av plantefarger som egnet seg til fargene i billedvev. Jonsborg tilpasset i samarbeid med Else Halling sine farger i sine kartonger til denne paletten.

Se også

Litteratur

  • Parmann, Øystein: Norsk Billedvev, 1982, ISBN 82-09-10017-3

Eksterne lenker