Nygotikk

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Johanneskirken i Bergen

Nygotikk er en retning innen arkitekturen og en fase innen historismen. Retningen hadde formforbilder fra gotikk og kan sies å være en form for romantikk i arkitektur. En ønsket at bygningens utforming skulle fortelle noe om den virksomheten som foregikk i den og definerte gotikken som spesielt egnet til kirkebygg fordi den kunne oppfattes som kristen. Derfor ble nygotikken brukt mye til kirker.

Utbredelse

Nygotiske kirker ble bygd i England fra ca. 1825 av, og i Europa holdt stilen seg til etter 1900. I USA og Canada bygde man imidlertid nygotiske kirker frem til 1930-årene. Nygotikken har også satt sine spor på de tidligere skyskraperne i New York og Chicago.

Viktiie for utbredelsen

Viktige navn er Augustus Welby Pugin, John Ruskin og Eugène-Emmanuel Villet-le-Duc som spesielt er husket for restaureringen av Notre-Dame i Paris. Viktige nygotiske bygg internasjonalt er St. Patrick Cathedral og Cathedral of Saint John the Divine i New York, Notre Dame de Montréal og katedralen i Liverpool.

Eksempler på verdslige bygninger er Parlamentet med Big Ben og Tower Bridge i London, parlmentsbygningene i Ottawa og et utall colleger og universiteter i USA.

Nygotikk i Norge

I Norge ble det reist mange bygninger i nygotikk i perioden 1850–1900. Eksempler på viktige nygotiske kirker i Norge er flere kirker i Oslo, slik som Grønland kirke, Kampen kirke, Trefoldighetskirken med flere. Domkirkene i Tønsberg, Fredrikstad og Hamar er andre eksempler, sammen med Johanneskirken i Bergen og Bragernes kirke i Drammen. Domkirken i Tromsø og Vågan kirke i Kabelvåg viser en nasjonal tilpasning ved bruk av tre som materiale.

Lystslottet Oscarshall er et eksempel på verdslig nygotikk.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Clark, Kenneth: The Gothic revival, Trowbridge, Wiltshire 1962 ISBN 07195-0233-0