Ole Bull Museum Lysøen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Ole Bulls villa

Ole Bull Museum Lysøen tidligere Museet Lysøen ligger på øyen Lysøen. Lysøen er en innlandsøy i Lysefjorden i Os kommune, hvor fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull bygde sitt hjem. Villaen ble bygd i årene 1872 - 1873 i arabisk-maurisk stil og med russisk kuppeltårn. Arkitekten bak Lysøen er Conrad Fredrik von der Lippe.

Lysøen eies i dag av Fortidsminneforeningen i Bergen og er en del av KODE Kunstmuseene i Bergen under navnet Ole Bull Museum Lysøen.

Om øen

På Lysøen ligger det også et gammelt gårdstun fra ca. 1670 og over den hele den 700 mål store øen er det opparbeidet skjellsandbelagte gangstier. På Lysøens høyeste punkt er det bygd et utsiktstårn hvor en har utsikt til blant annet Lysefjorden og utover i Korsfjorden.

I dag er Ole Bulls villa og de små bygningene rundt de eneste bygningene på øen, men rundt Lysefjorden finner man mange fritidseiendommer og boliger. Nordvik og Drange er noen av de største tettstedene der mange bruker båt og besøker øen, men for turister går det båt fra fastlandet til villaen.


Bilder

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Ole Bull Museum Lysøen.