Oslo Spektrum

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Oslo Spektrum
Oslo
Byggeår:  1990
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Arkitekt:  LPO arkitekter
Funksjon:  {{{funksjon}}}Oslo Spektrum en bygning i Oslo som blant annet brukes som arena for innendørskonserter. Arenaen åpnet i desember 1990 Ansvarlige arkitekter var LPO arkitekter.

Dekor

Trykkfragmenter av Rolf Nesch ble benyttet til preging av arenaens ytre teglkledning, etter tillatelse fra arvingene. Dette ble gjort i samarbeid med billedkunstneren Guttorm Guttormsgaard og keramikeren Søren Ubisch . 400.000 stein, alle forskjellige, er på plass i byhall-veggen. 70.000 av dem er håndmalt. Virkemidlene i foredlingen av steinen er begitting, glasur og varierende format.

Historie

Oslo Spektrum ble prosjektert og bygget som en del av en satsing på å revitalisere området Grønland/Vaterland. Bygget var ment som en flerbruksarena med internasjonale spesifikasjoner for et bredspektret antall og typer arrangementer. Sammen med Oslo Plaza, Bussterminalen, Oslo Sentralstasjon og Postbygget utgjør Oslo Spektrum en form for bysentralt knutepunkt, ment til å forsterke Oslos identitet og rolle som hovedstad. Idag har arenaen hatt nærmere 5 millioner besøkende til over 1500 arrangementer, i form av alt fra konserter til kongresser, sportsarrangementer og messer.

I 2004 mottok bygget Oslo kommunes pris for god byarkitektur.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Oslo Spektrum.