Ospedale degli Innocenti

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 43°46′34,71″N 11°15′40,37″Ø

Ospedale degli Innocenti
Foto: Nina Aldin Tnune

Ospedale degli Innocenti, hittebarnshuset eller hittebarnsherberge er oppført 1421-1444 av Filippo Brunelleschi og det som anses å være det første renessansebygget. I bygningens fasade, har Brunelleschi iaktatt den antikke arkitekturens formspråk med slanke korintiske søyler og brede hvelvbuer. I gavlene, har Andrea della Robbia utført medaljonger i farget terrakotta som fremstiller små spedbarn.

Bygningens historie

Hittebarnhospitalet ble bygget i flere faser og bare første fase (1419-1427) var under Brunelleschis direkte overoppsyn . Seinere faser la til en loftetasje (1439), men utelot søylene som det ser ut til at Brunelleschi så for seg, og utvidet bygningen med en hvelving mot sør (1430). Den hvelvede passasjen til venstre for loggiaen ble bygget seinere. Siden loggiaen var startet opp før hospitalet var påbegynt, ble ikke hospitalet formelt åpnet før i 1445.

Bygningen

Hospitalet som har en loggia som består av ni travéer som vender ut mot Piazza Santissima Annunziata. Det ble bygget og administrert av Arte della Seta eller Firenzes (silke)laug.[3] Dette lauget av et av de mest velstående i byen og, som de fleste laug, engasjerte det seg innen velgjørenhet.

Fasaden har ni halvsirkelformede buer over søylene. De halvsirkelformede vinduene synes å senke bygningen mot jorden og er en igjenoppvekkelse av den klassiske arkitketuren, uten de spisse hvelvingene. I spandrillene (hjørneflate mellom bue og innfatning) er blå glaserte terrakotta medaljonger med relieffer av småbarn som antyder funksjonen til bygningen. Det horisontale er understreket ved at bygningen er lenger enn den er høy. Over hver halvsirkelform hvelving er vindu med et trekantet pediment på toppen.

Høyden av søylene er den samme som avstandene mellom søylene og bredden på en arkade er lik høyden på en søyle, noe som gjør at hver nisje er en kube. De enkle proporsjonene på bygningen avspeiler en ny tid, av sekulær utdannelse og en følelse av opphøyet orden og klarhet.


Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Ospedale degli Innocenti.

Commons

Commons har multimedia
for Ospedale degli Innocenti.