Otternes

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Rekketun. Thomastova nr. 2 fra venstre av husene med gavlen mot fjorden.
Foto: Frode Inge Helland
Otternes.
Tegning: Frode Inge Helland

Otternes er et rekke- og klyngetun midt mellom Aurland og Flåm i Sogn og Fjordane fylke. Tunet består av i alt 27 bygninger.

Historie

Otternes har spor av bosetting fra ca. 300 e. Kr. og de eldste bygningene Guttormstova og Eilertstova ble oppført omtrent ved år 1700. Jordutskiftingen i 1860-årene fikk ikke følger for Otternes hvor teigblandingen besto helt frem til 1987. Tunet besto opprinnelig av fire gårder, Tomasgarden, Guttormgarden, Oddagarden og Andersgarden. På 1800-tallet bodde der 30 mennesker i tunet. De gjenværende to gårdene ble drevet på gammelmåten helt frem til 1970-årene. Tunet er derfor lite preget av forandringer, og mange av bygningene fremstår derfor omtrent slik de gjorde på 1700-tallet. I tillegg er kulturlandskapet med hauger, brønner, murer og trapper intakt. Stedet har har på grunn av sitt autentiske miljø vært benyttet som ramme i flere filminnspillinger, bla. «En håndfull tid» fra 1989 av Martin Asphaug, Norsk Film. Otternes har vært fraflyttet siden 1996.

I 1974 ble tunet restaurert med hjelp av Aurland kommune som nå eier tunet. De tidligere brukere har bruksrett til noen av bygningene.

Otternes er i dag bygdetun, et levende museum og sentrum for gamle håndverksteknikker. Stedet benyttes også til ulike tradisjonsaktiviteter som spinning, veving, flatbrødbaking, garnfarging, ølbrygging og til ulike utstillinger i sommerhalvåret.

Galleri

Eksterne lenker