Rasmus Meyer

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Rasmus.Meyer.4.mai.2013 049.jpg

Rasmus Meyer (født 4. juni 1858 i Bergen død 14. januar 1916 i Bærum) var kjøpmann, brukseier og kunstsamler. Han er kjent for sin kunstsamling, Rasmus Meyers Samlinger som nå er en del av KODE tidligere Bergen kunstmuseum.

Liv

Foreldre var kjøpmann Gert Heinrich Meyer (1817-1897) og Kaia Wilhelmine Wold (1831-1864). Han var gift med Charlotte Amalie Henriette Koller (1868-1953). Meyer tok eksamen ved Tanks skole i Bergen i 1874 for å å være i lære ved Vaksdal mølle. Han studerte moderne mølledrift i Tyskland, og sammen med sin far bygde han opp en ny mølle i Vaksdal etter en brann i 1890. Denne ble også herjet av brann i 1899 og en større mølle tegnet av arkitekt Johan Adolf Fiscer ble da bygd. Firmaet hadde i den følgende perioden en god tid og tjente mye penger. I 1912 ble det gjort om til aksjeselskap med meyer som hovedakjsjonær. Han ble også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1911. Under første verdenskrig ble det dårligere tiden for firmaet på grunn av vanskelig råvaretilgang. Meyer trakk seg da fra firmaets ledelse på grunn av sykdom.

Kunstsamleren

Rasmus Meyer er mest kjent som kunstsamler. I 1875 foretok han en dannelsesreise sammen med sin far og søster Michaeline. Turen gikk gjennom Tyskland til Italia, og han skrev en dagbok som er delvis bevart. Han var mest opptatt av malerier, og på turen ble flere store kunstsamlinger besøkt.

Fra studieårene i Tyskland er det bevart brev fra Meyer som handler om malerier, kunsthåndverk, litteratur og teater og operabesøk. Han begynte også å kjøpe malerier og kunsthåndverk til sitt eget hjem.

I 1905 ble han kunstsamler i stor stil da han kjøpte verftseieren Ananias Dekkes etterlatte privatsamling. Han satte seg det mål å samle hver kunstner som hadde hatt noen betydning for norsk malerkunst og som viste maleriets utvikling gjennom tidene. Samlingen hans inneholder verk av de fleste store malere fra I.C. Dahl til Matisse-elevenes gjennombrudd i 1914. Hovedvekten er Edvard Munch med en enestående samling av malerier og grafiske blad. Samlingen inneholder også er stor del av Theodor Kittelsens arbeider og alle tegningene og skissene Gerhard Munthe laget til det store arbeidet med dekor av Håkonshallen. Dette ble ødelagt under eksplosjonsulykken på Vågen i Bergen i 1944.

Samlingen holder til i en bygning tegnet av Ole Landmark og reist i 1924 etter at den ble skjenket til Bergen kommune etter hans død. I 1998 ble samlingene sammen med bergen Billedgalleri og Stenersens Samling innlemmet i Bergen Kunstmuseum som da var nyopprettet.

Litteratur

  • Arntzen, Jon Gunnar (red.); Bergensere i tusen år, Oslo 2005, ISBN 82-573-1652-0