Rasmus Meyers samlinger
Rasmus Meyer samlinger er en av fire bygninger som inneholder kunst i Bergen sentrum, og som utgjør KODE. Bygningen har fått betegnelsen KODE 3.
Samlingene ble donert til Bergen kommune av Rasmus Meyers arvinger i 1916. Rasmus Meyers samlinger ble slått sammen med Stenersens samling og Bergen Billedgalleri til Bergen Kunstmuseum i 1998. Bergen billedgalleri ble i perioden 2000-2003 overført til Lysverket. Vestlandske kunstindustrimuseum kom med i samarbeidet, og i 2013 fikk museet navnet KODE 3.
Innhold
Samlingene
Rasmus Meyer (1858-1916) var en av sin tids betydeligste norske kunstsamlere. Hans samling besto av antikke møbler og en billedsamling på 962 kunstverk. Samlingen inneholdt både nasjonalromatiske verk og den daværende samtidskunsten. Kunstsamlingen ble gitt sammen med en eiendom i Krybbesmuget til Bergen kommune.
Bygning
Betingelsen for gaven var at den skulle holdes samlet og skilt fra andre gjenstander. Samlingen skulle også være tilgjengelig for publikumenten i Krybbesmuget, i et nybygg eller i et tilbygg til Vestlandske Kunstindustrimuseum. En valgte et nybygg og dette ble først planlagt i nedre del av Nygårdsparken. Til slutt fikk bygningen den plasseringen den har idag ved Lille Lungegårdsvann.
Arkitekt for denne bygningen var Ole Landmark (1885-1970) og den sto ferdig i 1924. Bygningen har et tradisjonelt monumentalt preg, nesten som et lite palasss, og oppføringen ble finansiert av Bergen Kommune.
- Bygningen
KODE 3
Museet inneholder hovedverk fra norsk kunsthistorie fra 1700-tallet frem til 1915. Her finnes en representativ samling av maleri og litografi av Edvard Munch og hovedverk av blant andre J. C. Dahl, Harriet Backer, Tidemand og Gude, Christian Krogh, Nikolai Astrup og Henrik Sørensen. I tillegg til maleriene er der noen bergensinteriør. Spesielt er Blumenthalrommet fra 1700-tallet med malte allegorier i taket og på veggene.
Edvard Munch
I Bergen finnes 100 papirverk og 50 malerier av Edvard Munch. dette skal være verdens tredje største Munch-samling, Bare Oslo (Munchmuseet og Nasjonalmuseet) har en større samling. De aller fleste tilhører samlingen til Rasmus Meyer som kjøpte en rekke hovedverk av norske kunstnere på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.
Blant annet har Kunstmuseene i Bergen mange av de sentrale verkene fra «Livsfrisen» – en serie med bilder hvor Munch skildrer det moderne sjelelivet. Munch betegnet selv «Livsfrisen» som sitt hovedverk. Sjalusi, Melankoli, Kvinnen i tre stadier, Aften på Karl Johan og Ved dødssengen er alle fra «Livsfrisen» og henger samlet i Rasmus Meyers samlinger. Samlingen inneholder også en miniutgave av Skrik som museet betegner som juvelen i samlingen.
Fra samlingene
- Verk av Edvard Munch
- Verk av Harriet Backer
- Verk av Christian Krohg
- Verk av Nikolai Astrup
Nyåpning etter restaurering
4 mai 2013 ble museet gjenåpnet etter en omfattende restaurering. Bygningen fikk forbedret ventilasjon, belysning og publikumsarealer. Restaureringen var også en tilbakeføring der flere av salene ble malt i de originale fargene og nye gulv ble lagt i samme tresort som de opprinnelige. Kunstskattene fra norsk gullalder representert ved blant andre Tidemand og Gude, J. C. Dahl og Harriet Backer, samt de historiske interiørene fikk en tettere montering enn tidligere, slik at museet kunne vise enda mer av Rasmus Meyers samling enn hva som tidligere hadde vært mulig. Det ble spesielt lagt vekt på å presentere Edvard Munchs bilder samlet noe som ikke var gjort de siste 20 årene.
<videoflash>MQYRiVdhLsg</videoflash>