René Princeteau

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Toulouse-Lautrec: René Princeteau
Foto: Ukjent.
Toulouse-Lautrec: Maleren René Princeteau i sitt atelier.
René Princeteau: Tre ryttere. Toulouse-Lautrec mellom sin far og René Princeteau. 1874.

René Pierre Charles Marie Princeteau (f. 18. Juli 1843 i Libourne - d. Juli 1914 i Fronsac (Gironde)) var ein fransk maler med dyr som spesialitet, billedhugger og en av de første lærerne til Henri de Toulouse-Lautrec.

Bakgrunn

Princeteau stammet fra en ansett borgerlig familie. Hans familie tilhører det lokale aristokrati, hadde mange vingårder i Libourne. Hans far, Paul Princeteau arbeidet som en vinmegler og var oldermann i Libourne. Som sin eldre søster Thérèse var han døvstum.

Utdannelse

I en alder av 14 år begynte René Princeteau å arbeide i et skulpturatelier i Bordeauxx under ledelse av Dominique Maggese (1807-1892). I 1865 reiste han til Paris for å studere skulptur på l'Ecole impériale des Beaux-Arts i Paris under Augustin Dumont (1801-1884), (tildelt Prix de Rome og kjent mester). Samtidig var han opptatt som malerelev ved skolen. Han fikk en klassisk utdannelse, basert på tegning fra den antikken og levende modell, noe som gjenspeiles i hans tidlige verker, inspirert av mytologi og romersk historie. Eksempler på dette er maleriene Hercules lenket Cerberus, Sabinerinnenes rov og skulpturen Bacchante med tiger. Fra 1868 stilte han regelmesig med stort hell ut i Salon de Paris. Han utviklet vennskap med John Lewis Brown og Jean Louis Fourain.

Mot berømmelse

Samtidig med studiene ertablerte han sitt eget studio, hvor han bodde og arbeidet i rue du Faubourg Saint-Honoré 233. I 1868 stilte René Princeteau ut sine første verker: en medaljong i gips og voks som han kalte Driver, en hingst med rytter. Inntil 1904 deltok han regelmessig på utstillinger med for det meste malerier. Han hentet inspirasjon fra sine sosiale aktiviteter og sport. I Paris var René Princeteau en hyppig gjest på veddeløpsbanen, jakter, hinderløp, invitert av aristokratiet. Hans scener fra hesteveddeløp, der han reflekterte ånden og hestenes fart gjorde ham snart til en berømt favorittmaler for eierne av de store veddeløpsstallene som igjen medførte at han fikk mange oppdrag med å portrettere vinnerhester.

Princeteau og Toulouse-Lautrec

Hans forbindelse til greven av Toulouse-Lautrec medførte at han ble lærer for den unge Henri og var den første som ga Henri de Toulouse-Lautrec regulær kunstundervisning. Han ble klar over unge Henris talent og bidro sterkt til at fikk realisere sitt ønske om å få dra til Paris og utdanne seg til kunstner.

Blant de viktigste temaene til den lidenskapelige rytter Princeteau var hester. Blant annet er det bevart et bilde av Princeteau som viser Henri de Toulouse-Lautrec på hesteryggen mellom hans far og kunstneren selv. Et annet arbeid fremstiller den 19 år gamle Toulouse-Lautrec .

1881 Toulouse-Lautrec malte på sin side sin lærer. Oljemaleriet viser Princeteau ved staffeliet i sitt studio.

Produksjon

Etter at han hadde deltatt i krigen i 1870 kom krigsmotiver i tillegg til den motivkretsen som var influert av hans klassiske opplæring med konsentrasjon om dyremotiver. Et eksempel på dette er maleriet Uhlan-patruljens overrumples i et bakholdsangep som han stilte ut i 1872, i Salon de Paris.

René Princeteau realiserte senere en rekke rytterportretter, blant annet av hertugene og Decazes Brissac, Marquis de Sauvagnac-Rabar og jarlen av Chanflour. I 1876 vant han en medalje i Philadelphia for sitt rytterportrett av George Washington.

I tillegg til de hyppige besøkene på veddeløpsbanen deltok René Princeteau også på jaktarrangementer etter invitasjon fra pariser aristokratiet. Dette ble tema for mange av hans bilder. I 1882 sendte han et arbeid til Salon de Paris som fremstiller enjakt og bærer tittelen Hallali. Det ble godt mottatt av kritikerne. Skissene, akvarellene og oljemaleriene med dette temaet, og som tar jaktdeltakerne på kornet, er meget fremmed for jaktmaleriet på 1800-tallet.

René Princeteau utmerket seg også i landskapsmaleri. I dammen i Barbizon og Solnedgang, er hans palett i endring og blir mer kompleks. Det siste verk sendt til Salon de Paris tilhørte dette temaet. Mellom 1901 og 1904, presenterer han fem arbeider med samme tema. I 1904 blir hans siste utstilte arbeid, Landskap hyllet av kritikerne som beundrer "de sterke toner og lys som er nydelig gjengitt."

Fra 1880 trekker Princeteau seg mer og mer tilbake til sin eiendom i Fronsac. Til tross for sviktende helse fortsetter René Princeteau å male etter at hans mor dør i 1903. Han stiller ut arbeider i Parisersalongen frem til 1904 og fortsetter å male livet ut.

En rekke av Princeteaus arbeider befinner seg i Boston Harbors Museum.

Billedgalleri

Utstillinger

  • 2001. Berliner Hermès-Boutique.
  • 2007 Musée des Beaux-Arts og d' Archéologie i Libourne. Frem til ut i 2010.

Annet

René Princeteau høyskole i Libourne er oppkalt etter kunstneren.

Litteratur

  • Marguerite Stahl (redaktør): Princeteau - Chasse à courre. Le Festin. 2008. ISBN-EAN13 9782915262704

Eksterne lenker