Rolf Groven

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Kunstneren har selv gitt foto av hans kunst den lisensen som er brukt

Rolf Grovens maleri Abrahams barn fra 2003 viser Khomeini, Osama bin Laden, Saddam Hussein, Yasir Arafat, George W. Bush, Ariel Sharon og Tony Blair

Rolf Dagfinn Groven (født 11. mars 1943) er en norsk bildekunstner fra Fræna i Møre og Romsdal. Han er utdannet innen byplanlegging, arkitektur og kunst, og slo gjennom som kunstner med bildet «Rolv Wesenlund og Mona Lisa» i 1971.

Arbeid

Kinder, Kirche, Küche malt av Rolf Groven 1999

Mange av bildene bærer preg av et politisk standpunkt som hører til hos miljøvernbevegelsen, for eksempel «Oljeferden i Hardanger» (1975) og «Bruer og ferge», som begge er malt fritt etter Adolph Tidemand og Hans Gudes «Brudeferd i Hardanger», og «Alta» (1980). Også motstand mot EU kan leses i flere av Grovens bilder.

Groven har flere ganger provosert kraftig med sin politiske kunst. I 1999 ble det oppstyr over maleriet «Kinder, Kirche, Küche». Dette maleriet viser blant annet statsminister Kjell Magne Bondevik i en badestamp sammen med Carl I Hagen, og et spedbarn med Vidar Kleppes ansikt som sitter på fanget til den nakne Valgerd Svarstad Haugland. Dette bildet ble refusert fra Høstutstillingen i 1999.

Rolf Groven var tidligere gift med Gro Isachsen. De har et barn sammen.

Eksterne lenker