Hallvard Vebjørnsson

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Sankt Hallvard)
Hopp til: navigasjon, søk
Hallvard Vebjørnsson
2009 01 16 Trondheim Vestfronten St. Hallvard 069.jpg
Martyr
Dåpsnavn:  Hallvard Vebjørnsson
Født:  Ca. 1020 Lier
Død: 1043 Ved Drammensfjorden
Saligkåret:  -
Helligkåret:  Kort tid etter sin død
Anerkjent:  Den ortodokse kirke og Den katolske kirke
Festdag:  15. mai
Se også:  Ekstern biobrafi
Vernehelgen:  Oslo
I kunsten:  Med kvernstein og piler.


Sankt Hallvard, Hallvard Vebjørnsson (ca. 1020-1043) er skytshelgen for Oslo.

Bakgrunn

Han var født Hallvard Vebjørnsson i Lier og var sønn av storbonden Vebjørn på Husaby og hans kone Thorny, som var kusinen til Olav den hellige. (Hun var datter av søsteren til Åsta Gudbrandsdatter, Olav den helliges mor.) Han bodde med sine foreldre på gården Husaby i Nedre Lier. Av en historisk kilde blir han betegnet som en gudfryktig, godhjertet gutt.

Legenden

Lite er kjent om Hallvards liv, kun om hans død.

En maidag i 1043, da Hallvard skulle krysse Drammensfjorden, kom en gravid kvinnelig trell løpende opp til ham og ba om å få bli rodd over. Hun ble forfulgt av tre menn som beskyldte henne for å ha brutt seg inn i et hus og stjålet. Hun hadde nektet for å ha gjort det, men mennene trodde henne ikke og hun rømte fra dem i frykt for sitt liv. Straffen for tyveri var døden. Kvinnen sa hun var villig til å bære jernbyrd for å bevise at hun ikke hadde stjålet noe. Hallvard trodde på hennes uskyld og tok henne opp i båten.

Da de hadde så vidt kommet ut i fjorden nådde mennene som forfulgte kvinnen stranden. De prøvde så å overtale St. Hallvard til å overlate kvinnen til dem, men han nektet. Mennene ble rasende og skjøt på St. Hallvard. Han ble truffet i halsen og døde. Så slo de kvinnen i hjel. De senket deretter liket til Hallvard med en kvernstein bundet til liket for å skjule sine ugjerninger.

Til tross for den tunge kvernsteinen fløt liket til St. Hallvard opp mot vannflaten. Venner av Hallvard soknet etter ham, fisket ham opp med vidjekvister, og gravla ham med prakt i sin hjembygd. Men det viste seg snart jærtegn ved graven hans; vidjekvistene som ble brukt i sokningen begynte å spire, og hans ry for hellighet vokste. Fordi han døde i forsvar for en uskyldig kvinne, ble Hallvard dyrket av folket som en martyr.

I nyere tid

St. Hallvard har blitt Oslos skytshelgen og er gjengitt i Oslos byvåpen. Man finner en illustrasjon på vestveggen i Oslo Rådhus som viser St. Hallvard og kvinnen han søkte å redde. De tre pilene Hallvard holder i hånden representerer de tre som ble skutt av forfølgerene; Hallvard selv, kvinnen han prøvde å berge og hennes ufødte barn.

St. Hallvard kirke er sognekirke for den katolske menigheten for Oslo øst for Akerselven.

I Lier finnes St. Hallvard videregående skole som har røtter tilbake til 1911, men fikk først «St. Hallvard» i navnet i 1965.

På Gilhusodden i Lier holdes annenhvert år et utespill «Hallvards valg» om hendelsen.

I Oslo feires St. Hallvards festdag hvert år den 15. mai gjennom ulike arrangementer i Middelalderbyen.


Eksterne lenker