Sentralbadet i Bergen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
«Art in your face!» i 2007
Foto: Nina Aldin Thune
Veggen i 2009
Foto: Nina Aldin Thune

I 2005 fikk Sentralbadet i Bergen en graffitivegg «Art in your face!» laget av Poet, Jedy, Jager, Folk (writer), Loke, Nemesis, Baker1 og Onione.[1] Graffitien i Norge fikk da en frivegg det kunsten kunne utvikle seg.

Sitat - Hvis Bergen skal være en spennende kulturby, så kan ikke all kunsten finnes på museum, sa han. - Graffiti er en kunstform vi må ta på alvor, og vi må være åpen for at den kan berike byen. Sitat
Henning Warloe[2]

Historie

Bakgrunnen for veggen var et vedtak i Bergen Kommune behandlet i byrådet 20. desember 2004, sak 1724-04. Det ble fattet følgende vedtak:

Sitat 1. Byrådet stiller til disposisjon for graffitimaling nord- og østveggen på det kommunale bygget Sentralbadet i Bergen sentrum. Det forutsettes at veggen grunnes i samsvar med BBE’s anbefaling slik det fremgår av saksutredningen.

2. Byrådet ber om at utarbeidelse av en langsiktig graffitiplan, inkludert plan for åpning av én graffitivegg i hver bydel, samt strategi for fjerning av ulovlig graffiti, startes opp i tråd med saksutredningen.

Sitat
Byrådet[3]

På bakgrunn av dette har nord- og østveggen på Sentralbadet har vært en lovlig vegg for graffiti fra 2005.

Bruk av veggene

Veggene på Sentralbadet har hele tiden endret seg, og flere kunstnere har arbeidet her.

I november 2011 inviterte seksjon for kunst og kultur fire kjente europeiske graffitiartister til å fornye den største veggen på Sentralbadet sammen med tre bergensbaserte graffitimalere, Dems fra Spania, Nychos fra Østerrike, tyske Mr. Woodland og Raveo fra Bulgaria sammen med bergensbaserte Nemesis og Bares. Kurator, men også maler var Dilom. Prosjektet var kaldt «Animal Spirits» Dilom malte måker, som han er mest kjent for, men også en tiger. <videoflash type="vimeo">33158535</videoflash>

Referanser

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Sentralbadet i Bergen.