Genremaleri

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Sjangermaleri)
Hopp til: navigasjon, søk

Genremaleri eller sjangermaleri fra latin, genus, slag, art, er maleri bestemt etter innhold. Innholdet kan være fortellende fra malerens samtid. Betegnelse dekker hovedsaklig fremstillingen av dagligdagse scener i maleriet, ofte med allegorisk innhold, men ikke religiøse scener eller rene historiske scener. Genremaleri var populært i Nederland på 1600-tallet.

Utvikling

De tidligste genrescenene finnes i bakgrunnen i religiøse bilder, men etterhvert utvikler de seg til å bli et selvstendig motiv.

Betegnelsen brukes også om maleri som fremstiller scener fra dagliglivet og er da et forsøk på å fremstille sider ved hverdagslivet, via portretter av vanlige mennesker i vanlige, trivielle situasjoner. Sjangermaleriet ble populært i 1600-tallets Nederland, og kunstnere som Johannes Vermeer og Frans Hals malte mange sjangerscener. Sjangermaleriet finner vi også igjen hos franske malere på 1700-tallet, som Chardin og Antoine Watteau.

På grunn av det gjenkjennelige, og ofte sentimentale innholdet har sjangermaleriet vært en populær kunstform blant borgerskapet og middelklassen.

Se også

Eksterne lenker