Skuteviken (Bergen)

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over Skuteviken
Tegning: Bergen kommune

Skuteviken er klart definert som strøk og består av størstedelen av byens 24. rode. Avgrenset i nord fra sjøen og Rotthaugen, sørover på baksiden av bebyggelsen langs Nye Sandviksveien og ned langs grensen mot Bergenhus til Bontelabo.

Historie

Sverresborg
Foto: Torstein Thune
Skuteviken men Skutevikens Buekorps, Skuteviksboder til høyre
Foto: Nina Aldin Thune

Skuteviken vokste frem som en isolert forstad til Bergen, i ly av Sverresborg som ble bygget i1183. Da baglerne og birkebeinerne kjempet sommeren 1198, hadde baglerne skipsflåten sin liggende i Skuteviken.

Allerede på 1600-tallet ble Skuteviken omtalt som et gammel område, men først på 1900-tallet ble det veiforbindelse langs stranden til byen. I Skuteviken ble små trehus reist uten noen overordnet plan, og veksten foregikk i særlig grad frem mot slutten av 1700-tallet. På denne tiden ble det reist sjøboder og pakkhus i rekke langs stranden, og i 1795 talte området 26 bygninger knyttet til sjøbasert virksomhet.

Navnet Skuteviken kommer antagelig av at kjøpmennene på Bryggen brukte fjæren på Bradbenken og i Skuteviken til opptrekksplass når skutene skulle kjølhales. Skuteviken er mest kjent for sine bøkkere og slaktere. På grunn av støy og lukt fra bøkkerverkestedene ble disse gjerne plassert litt utenfor sentrum. I Skuteviken finner vi i dag navnene Bøkkergaten og Bøkkersmuget. Bebyggelsen framstår i dag som svært pittoresk med gamle trehus og trange smau, og verneverdige gamle sjøboder (Skuteviksboder) langs fjorden.

Se også

Litteratur

  • Strøk: BKSAKNR.200107583/24

Eksterne lenker

Bergen komm.png Denne artikkelen er
en del av prosjekt Strøk i Bergen.