Skuteviksboder

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Skuteviken men Skutevikens Buekorps, Skuteviksboder til høyre
Foto: Nina Aldin Thune

Skuteviksboder eller Skuteviksbodene er navnet på det historiske sjøbodmiljøet i Skuteviken i Bergen.

Skuteviken

Skuteviken vokste frem som en isolert forstad til Bergen, i ly av Sverresborg som ble bygget i 1183. Da baglerne og birkebeinerne kjempet sommeren 1198, hadde baglerne skipsflåten sin liggende i Skuteviken. Allerede på 1600-tallet ble Skuteviken omtalt som et gammel område, men først på 1900-tallet ble det veiforbindelse langs stranden til byen. I Skuteviken ble små trehus reist uten noen overordnet plan, og veksten foregikk i særlig grad frem mot slutten av 1700-tallet.

Sjøbodene

På 1600- og 1700-tallet ble det reist sjøboder og pakkhus i rekke langs stranden. I 1795 talte området 26 bygninger knyttet til sjøbasert virksomhet. Da strøket lå skjermet fra resten byen har stedet ikke blitt ødelagt av noen av de store bybrannene. På bakgrunn av at dette bygningsmiljøet var så godt bevart, ble hele bodrekken Skuteviksboder 7-19 vedtaksfredet i 1983.

Brannkatastrofen

Bodene etter brannkatastrofen
Foto: Torstein Thune

Den 7. september 2008 startet en brann i Skuteviksbod 13, da en italiener hadde sovnet fra pizzaen som sto i ovnen. Bod 13 og 12 brant helt ned til grunnen, mens bod 10 og 14-15 fikk svært omfattende brann- og vannskader. Et sprinkleranlegg var installert i bod 14 på grunn av at det var lagret oljeprodukter i boden. Sprinkleranlegget var med å begrense storbrannens skadeomfang.

Eksterne lenker