Snøhetta

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Snøhetta (arkitektfirma))
Hopp til: navigasjon, søk
Operahuset i Bjørvika
Foto: Helge Høifødt

Snøhetta (Snøhetta AS) er et internasjonalt arkitekt-, landskapsarkitektur- og interiørdesignfirma i Oslo. Firmaet er mest kjent for Biblioteket i Alexandria i Egypt og Det nye operabygget i Bjørvika i Oslo.

Historie

I 1987 bestemte landskapsarkitektene Johan Østengen, Berit Hartveit, Inge Dahlman og Alf Haukeland å flytte sammen med arkitektene Kjetil Trædal Thorsen, Øyvind Moe i et felles kontorlokale i Storgata i Oslo. Ideen var at man, i tillegg til å dele kontor, skulle jobbe på tvers av fagene og føre arkitektur og landskapsarkitektur sammen i en og samme design prosess.

Kontoret lå på loftet over det «brune» skjenkestedet Dovrehallen og derfor kalte man stedet for Snøhetta. Snøhetta er det høyeste fjellet, 2186 m.o.h, på fjellmassivet Dovre.

I 1989 meldte Snøhetta seg på den internasjonale arkitektkonkurransen for det nye biblioteket i Alexandria i Egypt. Kjetil Thorsen ble enig med sin studiekamerat fra Graz i Østerrike, Christoph Kapeller, om at de skulle gjøre konkurransen sammen. Fordi Christoph hadde flyttet til Los Angeles bestemte de seg for å leie en leilighet og gjøre konkurransen der. Flere arkitekter ble invitert med for å gjøre konkurransen, Craig Dykers og Elaine Molinar fra USA og Øyvind Moe og Per Morten Josefson fra Norge. En norsk kunstner, Jorunn Sannes, utarbeidet forslaget til den utvendige steinveggen og tyske kunsthistorikeren Cordula Mohr hjalp til med beskrivelsen. Konkurransen ble gjennomført i løpet av en fire fem uker og viste seg å være vinnerprosjektet.

Mot slutten av 1989 flyttet Christoph, Craig og Elaine til kontorfelleskapet i Oslo og Snøhetta ble etablert som et aksjeselskap. Aksjeselskapet ble etablert med åtte likeverdige partnere: Kjetil Trædal Thorsen, Johan Østengen, Christoph Kapeller, Øyvind Moe, Craig Dykers, Per Morten Josefson, Martin Rubik og Alf Haukeland. Selskapets navn var Snøhetta arkitektur og landskap AS.

I dag heter selskapet Snøhetta AS og har to majoritetseiere, Kjetil Thorsen og Craig Dykers. I tillegg til disse to er det fire mindre eiere, Robert Greenwood, Ole Gustavsen, Jenny B. Osuldsen og Tarald Lundevall.

Prosjekter

Litteratur

  • Fløgstad, Kjartan; Snøhetta, Hus som vil meg hysa, Oslo 2004, ISBN 82-521-6108-1
  • Otterbeck, Jon red, Operaen Oslo 2008, ISBN 9788292845011

Ekstern lenke