Spolia

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Spolier i murverk.
Foto: Marsyas

Spolia,spolie flert. spolier (av lat, spolium) er en moderne, kunsthistorisk terme som beskriver gjenbruk av bygningsdeler fra eldre bygninger eller skulptur brukt på nyere monumenter. Praksisen med spolia var vanlig i senantikken (eksempelvis i Konstantinbuen eller Janusbuen) hvor det er benyttet deler av tidligere, keiserlige monumenter.

Triumfbuer kunne dekoreres med relieffer eller statuer røvet med som krigsbytte. Triumfbuen kalles da, i fagkretser, et spoliemonument.

Betydningen

Betydningen av spolia veksler i alminnelighet mellom "ideologisk" og "pragmatisk".

  • Ideologisk betydning kan beskrive gjenbruk av kunstgjenstander og arkitektuelementer fra tidligere seierrike imperier eller eller dynastier eller som gjenoppliving av tidligere storhet.
  • Pragmatisk betydning understreker nytten av gjenbruk. Hvis det eksempelvis er rikelig tilgang på eldre søyler er der ikke behov for å produsere nye.

De to holdningene utelukker hverandre gjensidig. Og det er ingen av de to holdningene som kan omfatte alle eksempler på anvendelse av spoila etter som hvert enkelt tilfelle må vurderes innenfor den særlige historiske kontekst.

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Spolia.

Commons

Commons har multimedia
for Spolia.