Apostelen Bartolomeus

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra St. Bartholemæus)
Hopp til: navigasjon, søk
Apostelen Bartolomeus
2010 07 19 Austre Moland kirke 060.jpg
Dåpsnavn: 


Bartolomeus, Bartolomaios eller Sankt Bartholomeus, var en av Jesu tolv disipler i Det nye testamente i Bibelen, og blir ofte identifisert med Filip' følgesvenn Natanael (Joh. 1:45-51). Han er nesten ikke beskrevet i Bibelen, bare i fire navnelister, men er hovedperson i det apokryfe Bartolomeusevangeliet. I følge sagnet omvendte Bartolomeus kongen av Armenia. Men da det ble oppdaget av kongens hedenske bror, lot han Bartolomeus bli flådd levende og deretter halshogd.

Om Bartolomeus vet man ikke noe annet enn at han var en av Jesu tolv apostler. Han nevnes bare i apostellistene i NT og der står ibare navnet på arameisk, «Bar Tolmai», sønn av Tolmai (plogdrageren), et familienavn etter farens yrke. Sannsylig er han identisk med fiskeren Natanael som Jesus omtaler som «en ekte Israelitt, en mann uten svik». Etter tradisjonen skal han på vestkysten av Det kaspiske Hav blitt dømt til «Persisk dødsstraff», det vil si å bli flådd levende og deretter halshogd.

Bartolomeus' attributt innenfor kunsten er en slaktekniv. Han blir ofte avbildet med sitt avflådde skinn. Ikke overraskende er Bartolomeus blitt skytshelgen for alle yrkesgrupper som arbeider med skinn, inkludert skomakere, bokbindere og fargere. Han avbildes også med en bok (apostelsymbol).

Barsok eller St. Bartholomeus-messe, som feires 24. august, er en merkedag til minne om apostelen Bartolomeus.

Eksterne lenker