St. Hallvard kirke og kloster

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′45,55″N 10°46′8,72″Ø

St. Hallvard kirke og kloster
StHallvard1.jpg
Enerhaugen, Oslo (25. november 2007) Pål Giørtz
Generelt
Byggeår:  1966
Endringer:  1993 tilbygg med menighetssal og kontorer
Viet til:  St. Hallvard
Kirkegård:  Nei
Arkitektur
Periode: Postmodernisme
Arkitekt:  Kjell Lund og Nils Slaatto.
Teknikk:  Mur
Materiale:  Klinkerbrent teglstein og ubehandlet betong
Skip:  sentralkirke
Kirkerommet
Døpefont:  ja
Alter:  av stein, altertavle et maleri av krusifikset i San Damiano-kirken i Assisi fra 1986 av Anne Lise Knoff
Plasser:  ca 300
Diverse:  en korsvei i form av betongtavler med tekst, laget av Hermann Bongard.
Commons-logo.png
St. Hallvard kirke og kloster bilder på Commons

St. Hallvard kirke og kloster i Oslo er Norges største katolske menighet. St. Hallvard Kloster og Kirke på Enerhaugen i Oslo er en unik norsk kirke av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto. Anlegget er tildelt Houens fonds diplom i 1975.

Byggeoppgaven

Arbeidet med katolske St. Hallvards kirke og kloster på Enerhaugen i Oslo begynte i 1956 da Kjell Lund og arkitekt Nils Haugstveit utarbeidet en reguleringsplan for området. Gjennomarbeidede skisser forelå i 1962 og byggearbeidet tok til i 1964. Bygningen ble ferdigstilt i 1966, og den har blitt stående som et av forrige århundrets fremste arkitektoniske bidrag her til lands.

Det var særlig Kjell Lund som engasjerte seg i problemene knyttet til kirkebygninger. Gjennom sitt engasjement for bedre kirkebygninger har han æren for alle kirkene arkitektkontoret oppførte og var også hovedansvarlig for St. Hallvard kirke og kloster. Viktige medarbeidere var Gaute Baalsrud, Are Telje, Jon Haug og Helge Krafft.

Anlegget

Anlegget har tre seksjoner: klosteret, menighetshuset, og kapellet, og de omslutter det sentrale kirkerommet. Bygningen er i tre etasjer og er bygget i teglstein og betong som overalt, både utvendig og innvendig fremtrer med sin ubehandlede overflate. Den er delt i tre volumer som omslutter et sirkulært kirkerom overdekket av et nedhengende betongtak. De tre volumer inneholder henholdsvis kapell, menighetssal og kloster med prestekontorer.

Kirken

Kirken vakte meget stor oppmerksomhet i fagkretser da den sto ferdig i 1966 og er belønnet med flere arkitekturpriser. Utenfra er bygget firkantet, strengt og innadvent. Men midt i ligger kirken, den er sirkelrund og pakket inn i den firkantede klosterbygningen. Rommet er dekket av et skall som henger ned og gir laveste høyde der det tradisjonelt er høyest. St. Hallvard kirke er menighetskirke for Oslo østre katolske menighet, og drives av fransiskanerne. I Mariakapellet blir sakramentene oppbevart.

St. Hallvard kirke og kloster har en enkel geometrisk grunnform; en sirkel inne i et kvadrat. Sirkelen rommer kirkerommet mens kvadratet huser kloster, menighetshus og kapell. Den runde formen til kirkerommets yttervegg gjør det sakrale rommet nærværende også i klosteret.

Bygningsveggene består av håndbanket teglstein. Dekker, brystninger og trapper er i betong. Dører, vinduer og øvrig innredning er av furu, det finnes kokosmatter på gulvet og naturfarget strie i taket. Materialbruken er nøktern, samtidig som detaljeringen gir bygningen variasjon.

Grunnet kirkens beliggenhet, blant fem 15-etasjes høye blokker, ble det tidlig klart at en kuppel ikke ville passe inn. Da kunne man fra blokkene se ned på gudshusets symbol på den opphøyede guddommelighet. Løsningen med en omvendt kuppel kom helt mot slutten av prosjektet – sommeren 1965. Den hengende kuppel ble et symbol på Guds nærvær og religionens introverte side. Samtidig er gulvet forsiktig krummet etter haugen bygningen er plassert på med stigning på ca 20 cm opp mot alteret. Tak- og gulvbuen strekker seg mot hverandre uten å møtes og skaper dermed en spenning i rommet.

Klosteret

Klosteret har kanselli, oppholdsrom, gjesterom og celler.

Menighetshuset

Menighetshuset har menighetssal, kontorer for Fransiscushjelpen, leserom og møterom.

Littteratur

  • Grønnvold, Ulf; Lund & Slaatto, Oslo 1988, ISBN 82-00-02633-7

Eksterne lenker: