Evangelisten Johannes

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra St. Johannes)
Hopp til: navigasjon, søk
Evangelisten Johannes
2010 07 19 Austre Moland kirke 037.jpg
Evangelist
Dåpsnavn:  Johannes
Født:  ca. 6 Betsaida (i dag Et-Tell, Israel)
Død: ca. 27. desember 100 Efesos, Tyrkia
Saligkåret:  -
Helligkåret:  Umiddelbart etter sin død
Anerkjent:  Den katolske kirke
Festdag:  27. desember
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Teologer, funksjonærer, notarer, billedhoggere, malere, skrivere, forfattere, bokhandlere, boktrykkere, bokbindere, papirfabrikanter, vindyrkere, slaktere, salmakere, glassmestere, speilmakere, gravører, lysestøpere, kurvmakere, for vennskap, mot forgiftninger, brannsår, fotlidelser og epilepsi, mot hagl, for en god avling
I kunsten:  Som en ørn. ofte vist med en kopp og en slange


Evangelisten Johannes i Bibelen var sønn av Sebedeus og Jakobs bror. Han var en av Jesus' tolv apostler. Mange har regnet ham som forfatteren av Evangeliet etter Johannes og av Johannes' åpenbaring, men begge deler er omdiskutert.

I følge bibelfortellingene var han en av de tre disiplene som stod Jesus nærmest, og det er sannsynligvis han som i Johannes-evangeliet kalles «den disippelen som Jesus hadde kjær».

Liv og virke

Johannes var sønn av Sebedeus og Salome, som etter overleveringen var en slektning av Maria, Jesu mor. Før Johannes ble kalt til apostel var han fisker, og han og hans bror Jakob (den eldre) fikk kallet til å følge Jesus . Jakob skal ha vært den eldste og Johannes den yngste av apostlene. Brødrene var nok av temperament lettbevegelige og oppfarende, for Jesus ga dem tilnavnet Boanerges, «Tordensønnene». Etter korsfestelsen tok han seg av Maria som en sønn som Jesus hadde bedt ham om, helt til hennes død mellom 50 og 54. Han deltok på det første apostelkonsilet i år 51, og lærte der Paulus å kjenne. Deretter forlot han som de andre apostlene Jerusalem for å bringe Kristi budskap ut i verden.

Etter den kirkelige overlevering kom Johannes rundt år 69 til Efesos, og derfra ledet han alle de syv kirkene som han tidligere hadde grunnlagt. I år 95 skal den aldrende apostel ha blitt arrestert av den grusomme kristenforfølgeren keiser Domitian og forvist til den greske øya Patmos hvor han døde en naturlig død. Han regnes å ha skrevet Johannesevangeliet, 1. og 2. Johannesbrev og Åpenbaringsboken.

Johannes avbildes gjerne som en ungdom i vestkirken, mens i øst blir han oftest avbildet som olding. Hyppige er også avbildningene av Jesus på korset, med Maria på den ene siden og Johannes på den andre. Hans symbol i kunsten er en ørn. Han blir også ofte vist med et beger og en slange, noe som viser til en legende som sier at han ble gitt forgiftet vin av en Diana-prest i Efesos. Men Johannes velsignet den, og da kom giften frem i form av en slange og han kunne drikke vinen.


Se også