Evangelisten Matteus

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra St. Matteus)
Hopp til: navigasjon, søk
Evangelisten Matteus
2010 07 19 Austre Moland kirke 034.jpg
Evangelist
Dåpsnavn:  Matteus
Festdag:  21. september
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  Skytshelgen for byen og bispedømmet Salerno; for finans- og bankansatte, skattefuten, tollere, vekslere, regnskapsførere og bokholdere (siden 1955); for sikkerhetsvakter; mot alkoholisme
I kunsten:  en engel eller et menneske


Evangelisten Matteus skal være den samme som apostelen Matteus .

Matteusevangeliet er et av de synoptiske evangelier og er i den kanoniske rekkefølge den første boken i Det nye testamente. Evangeliet regnes tradisjonelt å være skrevet av apostelen Matteus og er hyppig sitert og anvendt i den tidlige kirke.

Matteus var sønn av en Alfeus og arbeidet som toller i Kapernaum. Det første evangeliets forfatterskap tilskrives etter tradisjonen Matteus. Ut over dette er intet for øvrig kjent om hans følgende liv. Han skal ha vært både Egypt og Etiopias apostel, og forskjellige beretninger forteller om hans martyrdød. Det er usikkert hvorvidt han ble martyrdrept ved korsfestelse, halshogging eller annet. I kunsten er Matteus' symbol et menneske med vinger, fordi hans slektstavle legger vekt på Kristi familiebånd. Han avbildes også som evangelist, sittende mens han skriver sitt evangelium, gjerne sammen med en engel, eller som apostel med sitt martyrredskap: spyd, sverd eller hellebard, eller med en pengesekk eller et pengeskrin til minne om hans tidligere yrke.

Matteus' evangelistsymbol er en engel.

Se også

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Evangelisten Matteus.