Skulptur

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Statue)
Hopp til: navigasjon, søk

En skulptur (av latin sculpere, «hugge ut») er et tredimensjonalt kunstverk av enhver type. Tradisjonelle skulpturer kan være hugget i stein eller tre, eller være fremstilt av materialer som bronse, gips eller porselen. Moderne skulpturer kan være laget av industrielle materialer som aluminium eller plast, og skulpturer kan også være ferdig produserte gjenstander (readymades) som kunstneren har valgt ut i en bestemt hensikt.

Den tradisjonelle skulpturen framstår ofte som en representasjon knyttet til erindring. Den er gjerne figurativ, står på et bestemt sted og forteller i et symbolsk språk om dette stedets mening eller bruk. Den modernistiske skulpturen er i sammenligning stedløs, abstrakt og selv-referensiell.

Etter at 1970-årenes konseptkunst og ulike former for postmoderne, stedsspesifikke kunstpraksiser utvidet definisjonen av «skulptur», kan begrepet betegne nesten alle former for kunstneriske aktiviteter. Særlig mange kunstnere fra den amerikanske avantgarden fra siste halvdel av 1960-tallet, som Robert Smithson, Robert Morris og Gordon Matta-Clark, har vært viktige for utviklingen innen samtidig skulptur. Skulpturbegrepet relaterer i dag like gjerne til ulike former for landskapsprosjekter, arkitektoniske problemstillinger og sosiale mekanismer, som til modernismens fokus på «god form» eller tidligere tradisjoners gjengivelsen av menneskekroppen.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Skulptur.