Steinhuset på Granavollen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Steinhuset på Granavollen er en middelalderbygning som dateres til mellom 1200 og 1300-tallet, eller enda senere, som står på Granavollen i det gamle kulturlandskapet på Hadeland.

Bygningen ligger 300 meter vest for de to «Søsterkirkene» som også er fra middelalderen.

Bygningen

Steinhuset var hjørnebygning i et lukket anlegg med en ringmur rundt. Denne muren ble revet på 1500-tallet. Steinhuset står på det som var prestegården på Gran kommune, og er antakelig den eneste gjenværende steinbygning fra middelalderen som ikke er kirkelig og ikke befinner seg i en by.[1]

Oppdagelsen av gjenbrukte, karakteristiske bygningsstein fra de to kirkene på Granavollen, tyder på at huset kan være bygget kort tid etter ombyggingen av kirkene. Både Nikolaikirken og Mariakirken er blitt ombygget og ombyggingen av en eller begge disse kirken har gitt stein til overs som er brukt i steinhuset. Søsterkirkene er ikke ombygget før omkring 1300 for Nikolaikirken og slutten av 1400-talet for Mariakirken. [2]

Tydelige spor etter brann med påfølgende fornyelse og reparasjon har gitt huset et 1500-talls utseende som en renessansebygning. De høye gavlene er fra restaureringen omkring 1900.

Interiør

Huset er på to etasjer over en hvelvet kjeller. I kjelleren er det rester av en peis og en bred steintrapp fører opp til første etasje. Her er et større kammer med peis. I annen etasje er en stor sal i hele husets lengde, med peis og privet. Adkomst til denne store salen har vært en utvendig svalgang.

Bruken av Steinhuset er usikker, men kjelleren kan ha vært brukt som lagerplass, kjøkken og oppholdssted for ansatte, kammeret kan ha vært husherrens bolig og salen kan ha blitt brukt til fest og representasjon.

Referanser

Litteratur

  • Ekroll, Øystein, Med kleber og kalk, Norsk steinbygging i mellomalderen 1050-1550, Oslo 1997, ISBN 82-521-4754-2
  • Rosborn, Sven: Søsterkirkene og Steinhuset på Granavollen. Studier i eldre norsk steinbyggerkunst. Hønefoss 2014. ISBN 978-82-999607-0-0.

Eksterne lenker