Stencil graffiti
Stencil graffiti, stensilgraffiti eller sjablonggraffiti er Street Art eller Graffiti utført med en sjablong, en figur, en tekst eller et bilde som er skåret ut av papp og som kan oppfattes som kunst når det blir sprayet på et nøye valgt underlag. Bildene finnes ofte i gatemiljø og har ingen kommersiell interesse for kunstnerne.
Innhold
Historie
Opprinnelsen til Stensilgraffiti kan være i Sør Europa og i Sør Amerika. Under den andre verdenskrigen brukte Italienske fascister stensiler til å male propaganda bilder av Il Duce. Baskerne og Meksikanerne brukte den samme teknikken til protest på 1970-tallet. Fra disse røttene har stensilgrafitti utviklet seg til en ekte kunstform.
På begynnelsen av 1980-tallet var det i Paris en protest kunsttradisjon som kombinerte Art Decos dekorative tradisjon men en rekke andre faktorer for å produsere noe helt nytt. En av organisatorene og innovatørene var Blek le Rat som kom bort i pochoir-metoden da han studerte ved Ecole des Beaux-Arts i forbindelse med opprøret i Paris i 1968. Da ble også The Atelier Populaire opprettet av litografi studenter som laget sine første postere til revolusjonen.
Blek og hans venn Gérard arbeidet på en lekeplass bak et kjøpesenter som hadde blitt dekorert med spraymaling. De ble inspirert av malingen og bestemte seg for å skaffe seg noen spraybokser. De første forsøkene med sprayboksene var dårlige. Blek husket å ha sett bilder av Mussoloini på vegger i Italia i barndommen og forslo å bruke sjablonger. De valgte navnet Blek som refererte til tegneserier.
I 1982 laget de flere og flere stensiler og på nyttårsaften plasserte de en stensil på Pompidou senteret. Den hadde blant annet rottemotiv. På slutten av 1983 ble duoen separert og Blek tol pseudonymet alene.
Kjente kunstnere
- Blek le Rat er av mange kalt «stensilkunstens far».
- Banksy har også stensilgraffiti som uttrykksform.
- Dolk er en norsk kunstner som er kjent for sin stensilgraffiti.
Stensilgraffiti i Bergen
|
Referanser
Litteratur
- Manco, Tristan; Stensil Graffiti, New York 2002, ISBN 0-500-28342-7
- Myklebust, Linda: Gatas tekstur. Dolks relasjonelle billedunivers pdf Masteroppgave i Kunsthistorie. UiB 2008
Eksterne lenker
- Stencil Graffiti.com
- Jinman, Richard: "Street art moves to a posh new hang-out", The Sydney Morning Herald, Sydney, Australia, April 9, 2007.
- Norman, James,:"Graffiti goes upmarket", The Age, Melbourne, Australia, August 16, 2003.
- Lovlig graffiti-kunst på skolen
- Gatekunst til folket
- The Art of the Pochoir Book
- New York Times: «From street to gallery, the pochoir artist arrives - Culture - International Herald Tribune»
- Vibrant Visions
- Pochoir: Art of the Stencil
- New York Times: «‘Beauty Is in the Street’ features 1968 Paris protest posters»