Stencil graffiti

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Stensilgraffiti)
Hopp til: navigasjon, søk
Stensilgraffiti laget av Dolk
Foto: Nina Aldin Thune

Stencil graffiti, stensilgraffiti eller sjablonggraffiti er Street Art eller Graffiti utført med en sjablong, en figur, en tekst eller et bilde som er skåret ut av papp og som kan oppfattes som kunst når det blir sprayet på et nøye valgt underlag. Bildene finnes ofte i gatemiljø og har ingen kommersiell interesse for kunstnerne.

Historie

Opprinnelsen til Stensilgraffiti kan være i Sør Europa og i Sør Amerika. Under den andre verdenskrigen brukte Italienske fascister stensiler til å male propaganda bilder av Il Duce. Baskerne og Meksikanerne brukte den samme teknikken til protest på 1970-tallet. Fra disse røttene har stensilgrafitti utviklet seg til en ekte kunstform.

På begynnelsen av 1980-tallet var det i Paris en protest kunsttradisjon som kombinerte Art Decos dekorative tradisjon men en rekke andre faktorer for å produsere noe helt nytt. En av organisatorene og innovatørene var Blek le Rat som kom bort i pochoir-metoden da han studerte ved Ecole des Beaux-Arts i forbindelse med opprøret i Paris i 1968. Da ble også The Atelier Populaire opprettet av litografi studenter som laget sine første postere til revolusjonen.

Blek og hans venn Gérard arbeidet på en lekeplass bak et kjøpesenter som hadde blitt dekorert med spraymaling. De ble inspirert av malingen og bestemte seg for å skaffe seg noen spraybokser. De første forsøkene med sprayboksene var dårlige. Blek husket å ha sett bilder av Mussoloini på vegger i Italia i barndommen og forslo å bruke sjablonger. De valgte navnet Blek som refererte til tegneserier.

I 1982 laget de flere og flere stensiler og på nyttårsaften plasserte de en stensil på Pompidou senteret. Den hadde blant annet rottemotiv. På slutten av 1983 ble duoen separert og Blek tol pseudonymet alene.

Kjente kunstnere

  • Blek le Rat er av mange kalt «stensilkunstens far».
  • Banksy har også stensilgraffiti som uttrykksform.
  • Dolk er en norsk kunstner som er kjent for sin stensilgraffiti.

Stensilgraffiti i Bergen

Sitat I forhold til grafitti, trenger man kortere tid på å lære seg stencilenes grunnprinsipper. Man bruker mindre tid og har mindre risiko under utførelsen. Selv om bøtene er de samme, føler vi at stenciler er mer populære. Vi henvender oss til et bredt publikum, i motsetning til grafitti som er en mer subkultur. Grafittimalere maler mest for seg selv og andre malere. Vi maler også for oss selv, men også for vanlige folk. Vi tilbyr skjønnhet der man ikke forventer det. Sitat
Strøk[1]

Referanser

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Stencil graffiti.

Commons

Commons har multimedia
for Stencil graffiti.