Stockholmsutstillingen i 1930

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Stockholmsutstillingen i 1930 ble arrangert av Svenska slöjdföreningen og var en arkitektur-, formgivnings- og kunsthåndverksutstilling. Utstillingen ansees som den viktigste enkeltbegivenhet for etableringen av den nye stilen, funksjonalismen i Skandinavia og for modernismens gjennombrudd i skandinavisk arkitektur. Stockholmsutstillingen var åpen mellom den 16. mai og den 29. september 1930 og registrerte i disse seks ukene nesten fire millioner besøkende.

Lokalisering

Stockholmsutstillingen var lokalisert langs Djurgårdsbrunnsvikens nordre strand. Utstillingens sjefarkitekt, Gunnar Asplund, fikk gjennom denne utstillingen sitt store internasjonale gjennombrudd. Utstillingens mest synlige arkitektoniske innslag var blant annet den store reklamemast som ble kronet med arkitekten Sigurd Lewerentz v-formede utstillingslogo.

Utstillingens innhold

Inne på området kunne man se på funksjonalismens nye stilideal med industrielt framstilte - masseproduserte- varer. Der fantes også en restaurant som het Paradiset. Stockholmsutstillingen førte framfor alt fram radikale tanker omkring bolig og miljø. Man propaganderte for at man gjennom fornuftig utnytting av ressursene skulle kunne tilgodese det store boligbehov som fantes i Sverige i denne perioden. Man viste frem ideelle boligtyper som var billige og rasjonelle. Tanken var at man skulle bruke ressursene til å skape hygieniske og lyse boliger med plass for alle.

Litteratur

  • Rudberg, Eva, Stockholmsutställningen 1930, Modernismens genombrott i Svensk Arkitektur, Stockholm 1999, ISBN 91-7031-079-3

Eksterne lenker