Tempel

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Gresk tempel fra Segesta
Foto: Frode Inge Helland

Et tempel i arkitekturhistorien er en bygningstype som er blitt utviklet i flere Arkitektoniske perioder.

Ordet tempel har forskjellige betydninger innen arkitektur og religion. Ordet stammer fra det latinske templum, «sted hvor man mottar varsler».

Arkitektur

Spesielle arkitektoniske stiler fra forskjellige historiske perioder er bevart i større religiøse bygninger. Disse tempelbygningene, sammen med militære bygninger og palasser, har ofte vært de viktigste overlevende eksemplene av visse typer arkitektur. Spesielt har gresk og romersk tempelarkitektur hatt en stor innflytelse på senere offentlig vestlig arkitektur.

Templet er nok det byggverket som har betydd mest for arkitekturhistorien. Søyler og tempelgavler fra den greske klassiske perioden har helt fram til i dag vært forbilder for mange arkitekter. Enkelte av de senere stilperiodene er en delvis kopiering av den greske antikken.

Templene var på sett og vis utstillingssaler for skulpturer av guder eller seierrike idrettsmenn. Ved første øyekast ser templene like ut overalt. Selv om templene er blant de mest standardiserte byggverk en kjenner til, er de utformet som «egne individer» som varierer fra sted til sted. Standardiseringen består i at alle de største templene er oppbygd på samme måten.

De består av et rektangulært trappeplatå, d.v.s. trapp rundt alle fire sidene opp til platået, og en søylegang langs alle fire sidene som bærer et saltak med gavler i hver kortende. Innenfor søylegangen ligger cellaen, et lukket rom, som skulle verne gudestatuen. Inngangen var som oftest på den ene kortsiden, og gjennom inngangen vendte gudebildet ansiktet mot soloppgangen. For å skape balanse ble det ofte laget et eget skattkammer med inngang fra den andre kortsiden. Bare prestene fikk gå inn i cellaen. Selve "gudstjenesten" foregikk i friluft.

De første templene ble oppført i tre, mens en senere brukte hogd stein. Det var det skinnende marmoret fra steinbrudd nær Athen som ble brukt til templer på Akropolis. Men grekerne var nok ikke helt fornøyde med dette materialet. Funn viser at de malte bygningene, statuene og detaljene i rødt, blått og gull. De fleste forbinder nok fremdeles gresk antikk med hvit marmor mot blå himmel og blått hav.

Religion

Et tempel er en bygning, et telt eller lignende, som inngår som en del av en religions helligdommer, og som brukes til tilbedelse og/eller offerhandlinger. Generelt betraktet er kirker, moskeer og synagoger alle sammen templer.

Det jødiske tempelet fantes i flere versjoner på Tempelberget i Jerusalem inntil det ble endelig ødelagt i år 70. Tempelberget og Klagemuren er i dag jødedommens helligste sted, islams tredje helligste sted og et viktig sted for kristendommen.


Eksterne lenker