Tempelplassens kirke

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Tempelplassens kirke sett fra syd.
Foto: Frode Inge Helland
Kart over Tempelplassen, Helsingfors.
Tegning: Timo og Tuomo Suomalainen
Kirkerommet med galleriet over inngangspartiet.
Foto: Frode Inge Helland
Høyalteret.
Foto: Frode Inge Helland
Orgelperspektivet. Utført av Orgelbygger Veikko Virtanen. Orgelet har 43 stemmer.
Foto: Frode Inge Helland

Tempelplassens kirke (finsk: Temppeliaukion kirkko, svensk: Tempelplatsens kyrka) i Tölö -området i Helsingfors, oppført 1968-1969, er en rund sentralkirke utsprengt i en snaufjell av granitt med et kuppeltak av kopper ”svevende på ”spiler ” av betong.

Kirken er et av Finnlands mest kjente og besøkte arkitekturmonumenter. Den er tegnet av arkitektbrødrene Timo og Tuomo Suomalainen.

Historie

  • 1939-tallet Tempelplassen valgt som tomt for kirken.
  • 1932-1933 Den 1. arkitektkonkurransen.
  • 1936 Den 2. arkitektkonkurransen.
  • 1939 Den andre verdenskrigen setter en stopper for planen med å bygge kirke på Tempelplassen etter J. S. Sirén planer fra konkurransen i 1936.
  • 1960-1961 Den 3. arkitektkonkuransen, vunnet av brødrene Timo og Tuomo Suomalainen.
  • 1968-1969 Kirken under oppføring, innviet i september.

Bygning

Bygningen er sprengt ned i massiv granitt. Ulik høyde er utjevnet ved oppmuring av granittblokker. Takkonstruksjoner er av betongbjelker lagt som ekene i et hjul og som hviler på direkte på fjellet og de oppmurte delene. Selve kuppelen dekker den sentrale delen, mens pereferien er tekket med glass og slipper dagslysen ned i kirken langs klippeveggene.
Fra alteret går det en utsprengt forbindelse til menighetslokalene på utsiden mot vest.

Eksteriør

Kirken møter en med en lav profil i terrenget som krones av en lav kuppel. Materialbruken er enkel og klar: Kontrast melom granitt, betong, glass og kopper. Adkomsten er gjennom en lav åpning overdekket med en kraftig betonggesims. Yterveggen er helt i glass med doble glassdører. Kuppelen er av irret kopper.

Interiør

Fargene er grårosa granitt, rødbrunt kopper, betong, gråbeiset treverk og rødt stoff på kirkebenkene. Det indre har samme, enkle slående materialvirkninger: Tre, betong, kopper og granitt.
Bakveggen av alteret er en majestetisk sprekk bergveggen, opprinnelig skapt av en isbre. Kirkens møbler er tegnet av arkitektene.
Orgelbygger Veikko Virtanen har produsert kirkens orgel, som har 43 stemmer.

Bruk

Kirken brukes ofte som konsertlokale på grunn av sin gode akustikk. Den akustiske kvaliteten sikres av den grove, nesten ubearbeidet, harde klippevegger. Dirigent Paavo Berglund fortalte brødrene om sine opplevelser i de beste konsertlokalene. Den akustiske ingeniøren Mauri Parjo fastsatte krav til veggflatene. De innvendige, eksponerte overflater i kirken var ikke med i de opprinnelige planene. Men arkitektbrødrene oppdaget nå at de kunne oppfylle alle krav ved å realisere sin egen idé om å la klippeveggene være eksponert i kirkerommet. Denne ideen hadde brødrene allerede fått under planleggingen av konkurranseforslaget, men de var redde for å presentere det. De anså det for å være for radikalt for konkurransejuryen.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Tempelplassens kirke.

Historie