Theodosius Obelisk

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Obelisken
Foto: Nina Aldin Thune
Basen på obelisken
Foto: Nina Aldin Thune
Basen på obelisken
Foto: Nina Aldin Thune

Theodosius Obelisk i Istanbul står på Hippodromen. Selve obelisken ble laget i Heliopolis i Egypt for å foreviggjøre Farao Thutmose III’s (1504 - 1450 f.Kr.) seire.

Like syd for obelisken finner vi en Spiralsøyle. Den ble reist i 478 f.Kr. foran Apollon-tempelet i Delfi for å minne om slangen Python som var opphav til orakelet. Konstantin flyttet den – som så mange andre kjente monumenter – til sin nye hovedstad i 330 e.Kr. På sørenden av Hippodromen er det en Obelisk som antagelig ble satt opp av keiser Konstantin VII Porphyrogenetus (913 - 959).


Thodosius’ obeliskbase (390-392)

Hippodromen var en svært viktig del av byen. Foruten å være veddeløpsbane, ble alle de viktigste seremonier holdt her og den var hovedstadens mest sentrale offentlige rom. Keiseren var hovedpersonen og ble hyllet som hersker over alt og alle. Hippodromen var derfor den ideelle plass for plassering av en obelisk. Denne obelisken med sin skulpturutformede base var ikke bare et seiersmonument til minne om Theodosius Is seier over Magnus Maximus i 388, men også et monument som forherliger keiserne og deres makt.

Skulpturbasen viser den keiserlige familie som bivåner scener på hippodromen. Basen består av en nedre og en øvre blokk. Basens øvre blokk har fire sider med relieffer. Denne øvre blokken er delt i to soner med en slags balkong imellom. I den øvre sonen er keiseren sentralt plassert med sitt følge og livvakter (livvaktene er unge med langt hår, se nordvestsiden. De passer på keiseren. Senere sees samme type ungdommelige menn som engler).Den nedre sonen er forbeholdt tilskuere, og på nordvestsiden barbarer som bringer gaver til keiseren.

Nordvest: Fire sittende keiserlige personer i keiserlosjen. De bærer chlamys med fibula. De fire personene er antagelig Theodosius I, Valentian II og Theodosius’ to sønner Arkadius og Honorius. Tre av dem har diadem. På siden står embetsmenn og som nevnt livvakter. I den nederste sonen er barbarene (de fra øst med frygiske luer til venstre). Disse ligner på dem som er på Galeriusbuen i Thessaloniki og er et overlevende tema fra romersk kunst. De hyller keiseren ved å bære frem gaver, et symbol på keiserens evne til tilgivelse(clementia). Keiseren er seierherre over alle folk, både fra øst og vest.

Sydvest: Også fire keisere med chlamys og bokruller. Militærvakter på sidene. Under sees tilskuere og to vakter. Noen av tilskuerne »heier» ved å heve armen og vifte med sine »mappaer» (tørklær). De hyller vinneren og dermed også keiseren. Nordøst: Her er det bare èn keiser, han sitter. Keiserlige personer står rundt, og bak sees vakter med spyd. Foran er det tilskuere. I den nedre sonen er det også tilskuere med tørklær som på sydvestsiden. Et ChiRho emblem øverst på høyre side er det eneste kristne symbolet på basen. Keiseren er seierherre i Guds navn.

Kvaliteten på dette relieffet er ikke like god som på de andre og kan være laget av en annen kunstner. Sydøst: Her sees en annen type tribune med horisontalt tak. Keiseren står med seierskrans i hånden. Under sees tilskuere og jenter som danser til musikk fra orgel og fløyter. Løpene er over. Keiseren er den ultimate vinner med krans. Folk står, musikk og dans for å feire veddeløpets vinner og samtidig keiserens evige seier og triumf.

Relieffene på denne øvre blokken viser en hierarkisk komposisjon med den viktigste personen, keiseren, øverst og mindre viktige lengre nede (tilskuere). De viktigste personene er oftest større, symmetrisk plassert, frontale og rolige. De er idealiserte opphøyde mennesketyper uten mange individuelle trekk. Stiltrekk som er ment for å bringe tanken hen på det ideale og evigvarende ved keisermakten. Folk rundt er oppstilt frontalt på rad og rekke. I henhold til Kiilerich symboliserer dette et sentralt organisert samfunn hvor individene var underlagt herskeren og alle hadde sin plass . Den lavere blokken har to sider med inskripsjoner på henholdsvis gresk og latin. Her står det blant annet at Theodosius var den eneste som hadde turt å få obelisken reist. Nordøstsiden og nordvestsiden er dekorert med relieffer. Disse er annerledes enn de på den øvre basen. Ingen keiserlige personer er tilstede og bildene består av små fortellende scener. I slike narrative fremstillinger er figurene mer dynamiske og sees også ofte fra siden.

Sydvest: Denne siden viser selve hippodromen med obeliskene og hesteveddeløpet med vognene. Nordøst: Denne siden har et unikt motiv. Her sees transporten og reisingen av obelisken. Som i en arbeidstegning er mange detaljer inkludert, rep, vinsjer, osv. Tauene går rundt til obelisken som blir dradd på en slags slede. Nederst til høyre sees den reiste obelisken. Theodosius har greid å reise obelisken! Han er seierherre over alt, også over obelisken som var et sol og herskersymbol fra Egypt.

Inskripsjoner

I øst
Theodosius Obelisk Latin inscription (east face).jpg
DIFFICILIS QVONDAM DOMINIS PARERE SERENIS
IVSSVS ET EXTINCTIS PALMAM PORTARE TYRANNIS
OMNIA THEODOSIO CEDVNT SVBOLIQVE PERENNI
TER DENIS SIC VICTVS EGO DOMITVSQVE DIEBVS
IVDICE SVB PROCLO SVPERAS ELATVS AD AVRAS
Oversettelse
Though formerly I opposed resistance, I was ordered to obey the serene masters and to carry their palm, once the tyrants had been overcome. All things yield to Theodosius and to his everlasting descendants. This is true of me too – I was mastered and overcome in three times ten days and raised towards the upper air, under governor Proculus.


I vest
Theodosius Obelisk Greek inscription (west face)..jpg
KIONA TETPAΠΛEYPON AEI XΘONI KEIMENON AXΘOC
MOYNOC ANACTHCAI ΘEYΔOCIOC BACIΛEYC
TOΛMHCAC ΠPOKΛOC EΠEKEKΛETO KAI TOCOC ECTH
KIΩN HEΛIOIC EN TPIAKONTA ΔYO
Oversettelse
This column with four sides which lay on the earth, only the emperor Theodosius dared to lift again its burden; Proclos was invited to execute his order; and this great column stood up in 32 days.

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder, trykk på lenken:
Theodosius Obelisk.

Commons

Commons har multimedia
for Theodosius Obelisk.