Bergen tinghus

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Tinghuset i Bergen)
Hopp til: navigasjon, søk
Bergen tinghus
Tinghuset.2.jpg
Bergen Foto: Nina Aldin Thune
Byggeår:  1933
Adresse:  {{{adresse}}}
Byggherre:  {{{byggherre}}}
Arkitekt:  Egill Reimers
Funksjon:  {{{funksjon}}}Bergen tinghus ligger på Tårnplass 2. grunnsteinen ble nedlagt i 1929 og bygningen sto ferdig i 1933 etter 10 års planlegging. Huset er tegnet av bergensarkitekten Egill Reimers etter at han hadde vunnet en arkitektkonkurranse i 1928. Hans premierte utkast hadde mottoet «Respekt for loven». Bygningen har totalt 12.000 kvm fordelt over seks etasjer pluss kjeller og loft. Tinghuset har 25 rettssaler og er i dag arbeidsplass til 180 ansatte.

Bygningen

Frode Inge Helland
Frode Inge Helland
Grunnplan
Snitt

I arkitektkonkurrannsen ble det stillt følgende krav:

Sitat ...bygningen må gis en karakter som utpeker den som sæte for Statens administrasjon, og det vil også være naturlig at det særlig blir rettspleiens organer som setter sitt preg på planløsningen og fasader. Det bør derfor kreves en verdig hovedfasade og tilsvarende fasader forøvrig, en monumental vestibyle og en verdig hovedoppgang som naturlig fører frem til bygningens rettslokaler. Sitat
Byggekunst 1928 s. 50

Stilmessig er tinghuset eklektisk: hovedkroppen er preget av italiensk ungrenessanse, mens hovedinngangen med sine søyler og store buede vinduer er i nygotikk. Tinghuset er bygget i teglstein med gulv og tak av i armert betong. Innendørs og i inngangspartiet og i interiøret er det brukt naturstein. Bygningen har vært gjennom en rekke ombygginger og fornyinger.

Interiør

Hallen er klosterlignende og gir assosiasjoner til middelalderen. Den ligger midt i bygningen i aksen mellom hovedportalen og inngangen fra baksiden og har en høyde tilsvarende fire etasjer med overlys. Gulvet har kvadratiske klebersteinsheller med en enkel bord i ytterkantene og et geometrisk mønster i midten.

Det spesielle med Tinghuset er at arkitekten ikke bare tegnet huset, men også alt inventar. En del av dette er samlet i husets kjellerbod. Her finnes solide Knagmøbler og en samling kopier av arkitektens detaljtegninger av bygningen.

Skulptur

Ved den monumentale hovedinngangen er de fire kardinaldydene plassert; rettferdigheten med sverd og vekt, klokskapen med en bok i hånden, kraften med en brutt søyle og måteholdet med krukke og drikkekar. Dette er menneskeliggjøringer av den greske filosofen Platons idealer for en stat.

Reimers betegnet de fire skulpturene som bygningsskulpturer og anså dem som en integrert del av hovedfasaden.

Over hovedinngangens etasjehøye søyler troner fire griffer (en krysning mellom løve og ørn, som skal symbolisere at de onde makter skal jages bort fra rettens hus. Skulpturene er utformet av kunstnerne Nic Schiøll og Stinius Fredriksen og hogget i larvikitt av Vestlandske Steinindustri.

Litteratur

  • Ahmer, Carolyn; Bergenskolen, som et nasjonalt fenomen — og et bidrag til den internasjonale Arts and Crafts-bevegelsen, Doktoravhandling NTNU 2004:89
  • Anker, Nils; «Respekt for loven» : Egill Reimers' Bergens Tinghus 1928-33 : arkitektkonkurransen og Tinghuset som offentlig representasjonsarkitektur.; Hovedoppgave i kunsthistorie - Universitetet i Bergen, 1993

Eksterne lenker