Tobits bok

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Andrea del Verrocchios Tobias og engelen

Tobits bok er en av de deuterokanoniske bøker. Boken handler om en from jøde, Tobit, som bor i eksil Assyria. Han velger å bryte loven da en annen jøde blir drept, ved å gi ham en verdig begravelse. Neste morgen blir han blindet av fuglemøkk fra en gruppe spurver. En slektning Raguel i byen Ekbatana skylder ham ti talenter sølv, og han sender sønnen Tobias til Rages i Media for å hente pengene.

Tobias ansetter en fremmed som fører på veien, Asaria. Den fremmede viser seg senere å være erkeengelen Rafael. Underveis blir Tobias angrepet av en kjempefisk fra elva Tigris. Fisken blir fanget, og på råd fra engelen tar Tobias vare på fiskens hjerte, galleblære og lever.

I mellomtiden er Raguels datter Sara holdt fanget av en ond demon, Asmodeus, som dreper ektemennene hennes etter tur. Drapene skjer på bryllupsnatten før ekteskapet er fullbyrdet. Da Tobias kommer fram får han råd om å gifte seg med Sara, og engelen viser ham igjen hvordan han kan bli kvitt demonen ved å brenne fiskens hjerte og lever. Det lykkes, og sammen drar de tilbake, der Tobias bruker fiskens galle til å helbrede farens blindhet. Da Tobias skal betale føreren sin, blir det avslørt at han er "Rafael, en av de syv englene som står omkring og går inn i Guds Herlighet".

Det kan godt være at sadduseerne hentydet til denne boks situasjon i oppfordringen sin til Jesus (se Markus’ evangelium 12:20 – 22). Tobias sin kone til slutt ble Sara, som hadde hatt sju menn til ekte etter hverandre uten avkom, men ekteskapet mellom henne og Tobias ble oppsatt (arrangert) i himmelen.

Eksterne lenker