Triumfbue

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

En triumfbue er et byggverk forma som en monumental port, som regel reist for å feire en seierrik krig. Tradisjonen går tilbake til Romerriket, og flere antikke triumfbuer eksisterer fortsatt i tidligere og nåværende romerske byer. Av de 22 triumfbuene som vi kjenner til fra det gamle Roma, står fire i dag.

De romerske triumfbuene var til å begynne med midlertidige, symbolske porter inn i byen, bygd i tegl eller huggen stein med en buet hvelving og smykka med våpen erobra fra fienden.

Seinere ble det reist mer storslåtte buer i marmor med en stor port i midten og ofte to mindre på sidene, dekorert med søyler, basrelieffer og statuer. I hvelvingen kunne det henge bevinga seiersguder, med kroner i hendene, som symbolsk skulle senkes ned på seierherrenes hoder når de passerte gjennom. Ofte var triumfbuen dekorert med relieffer som fortalte om felttoget eller kanpen og om seieren. Det var også vanlig å bruke deler fra eldre monumenter på nytt, spolier for bl.a. å understreke kontinuitet.

I løpet av det 2. århundre tok en til å reise buer til minne om annet enn krigslykke, f.eks. triumfbuen i Ancona, som ble reist for å feire Trajans utbedring av havna.

Det er også blitt reist triumfbuer i det 19. og 20. århundre - se liste under. Mange steder eksisterer fortsatt tradisjonen med å reise midlertidige triumfbuer i forbindelse med parader og feiringer.