Giorgio Vasari

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Vasari)
Hopp til: navigasjon, søk
Selvpotrett

Giorgio Vasari (født 30. juli 1511 i Arezzo, døde 27. juni 1574 i Firenze) var en italiensk maler, arkitekt og kunsthistoriker.

Freske av Vasari fra Palazzo Vecchio i Firenze i Italia

Liv

Vasari var født i Arezzo, Toscana. Etter en anbefaling fra hans søskenbarn Luca Signorelli, ble han i en tidlig alder elev av Guglielmo da Marsiglia, en dyktig maler av farget glass. Da han var 16, sendte kardinal Silvio Passerini ham til å studere i Firenze, i kretsen rundt Andrea del Sarto og hans elever Rosso Fiorentino og Jacopo Pontormo. Hans utdannelse som humanist ble ikke glemt, og han møtte og kjente Michelangelo, hvis malerstil påvirket Vasari.

I 1529 besøkte han Roma og studerte verkene til Rafael og andre fra den italienske høyrenessanse. Vasaris egne manieristiske malerier ble mer beundret i hans levetid enn i ettertiden. Han var konsekvent ansatt av beskyttere i Medici-familien i Firenze og Roma, og han arbeidet i Napoli, Arezzo og andre steder. Mange av hans bilder eksisterer fremdeles, den viktigste er veggen og takmaleriene i det store Sala di Cosimo I i Palazzo Vecchio i Firenze, hvor han og hans assistenter arbeidet fra 1555, og hans ufullførte fresker på innsiden av den kolossale kuppelen i Duomo, fullført av Federico Zuccari og med hjelp av Giovanni Balducci. Han hjalp også med å organisere dekorasjonen av Studiolo, nå remontert i Palazzo Vecchio. Han var i all vesentlighet en av renessansens fremste skikkelser, en leder i kunstnverdenen, selv om han ikke er en like berømt kunstner som kunsthistoriker.

Vasaris bok Le Vite de' più eccelenti Architetti, Pittori et Scultori Italiani (1550) er, tross visse feilaktigheter, den viktigste informasjonskilden som berører renessansekunstens historie.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Giorgio Vasari.