Victor Horta

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Hotel Tassel i Brüssel, ca 1900
Victor Horta: Trapperom fra Hortamuseet.

Victor Horta (født 6. januar 1861, død 9. september 1947) var en belgisk arkitekt. John Julius Norwich beskrev ham som «den utvilsomme nøkkelarkitekten i europeisk art nouveau».

Liv og arbeid

Han er født i Gent og ble tidlig tiltrukket av arkitektyrket da han hjalp sin onkel på en byggeplass i en alder av 12 år. Han studerte i Ghent, reiste derfra til Montmartre i Paris for å bli interiørarkitekt. Der ble han inspirert av de gryende impresjonistene og pointillistkunstnerne, og mulighetene som lå i å arbeide med stål og glass.

Da Hortas far døde i 1880, vendte han tilbake til Belgia og flyttet til Brüssel for å studere ved kunstakademiet. Han giftet seg og ble far til to døtre.

Arbeid i Brüssel

I Brüssel utviklet Horta et vennskap med Paul Hankar som senere kom til å trykke Art Nouveau til sitt bryst. I studiene oppnådde Horta gode resultater, og ble assistant for professor Alphonse Balat, arkitekt for Léopold II av Belgia. Sammen tegnet de kongelige Veksthusene i Laeken, Horta's første arbeid hvor han bruker glass og stål.

I 1885 arbeidet Horta på sitt eget og tegnet hus som ble oppført dette året. Deretter bestemte han seg for å unngå å tegne boliger for rike klienter, og deltok heller i konkurranser om offentlige arbeider som omfattet blant annet statuer og graver. Han konsentrerte seg om kurvaturen i utformingen, da han mente at formene han skapte var høyst praktiske og ikke artistisk kunstferdighet.

I denne periode knyttet Horta et vidt sosialt kontaktnett og ble medlem av frimurerne. Dette sikret ham en jevn strøm av klienter da han fra 1893 igjen tegnet hus og butikker

Etter at art nouveau gikk av moten ble mange av Hortas bygninger revet, det mest fremtredende var Maison du Peuple 1896 - 1909) bygget for det progressive politiske parti, Parti Ouvrier Belge] og revet i 1965. Fire av hans privatboliger (hotell) ble oppført på UNESCOs verdensarvliste :

Victor Horta ble begravet på Ixelles gravlund i Brüssel.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Victor Horta.