Videokunst

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Videokunst

Kunstnere har siden 1963 interessert seg for hvordan man skiller videokunst seg fra vanlig TV- og videounderholdning. Videokunsten er sannsynligvis den eneste kunstretningen eller kunstmediet som kan tidfestes eksakt. Forskjellen mellom vanlig video og videokunst er at vanlig video vises på kino og videokunst vises i gallerier. Et vesentlig skille er bruken av dramaturgi. Det meste som lages av film bruker en fortellermodell som skaper en spenningskurve, gjerne kalt Aristotelisk eller Ibsensk modell. Handlingen går i en kronologisk tid og fortsetter i en linær spenningskurve. Videokunsten ble for det meste sendt og produsert i Tyskland og USA, mens Japan ansvaret TV teknologien.

Blandt alle måter å bruke video på så valgte de fleste å bruke performance. Eller de laget spesielle produksjoner som kunne være en slags videoforestilling.
Videokunsten i Norge

Det er få kunstnere i Norge som lager Videokunst , men den meste kjente er kunstneren Kjartan Slettemark. Det gikk for det meste i videografikk i Norge rundt 1970-tallet, slik egne kunstverk kunne komme på TV skjermen.
Videokunstnere

Nam June Paik: Videokunstens far. Kjell Bjørgeengen. Marianne Heske Kjartan Slettemark


Videokunstverk

Bill Viola 1992 (USA, Donald Young Gallery, Seattle) Videoandaktene 1981-82 (Norge) Electra 1996 (Norge, Høvikodden kunstsenter)