Villa Stenersen

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°56′21,368″N 10°41′55,237″Ø

Villa Stenersen
Gallerisalen.
Foto: Ida Strøm-Larsen / Villa Stenersen
Badet.
Foto: Ida Strøm-Larsen / Villa Stenersen

Villa Stenersen i Tuengen allé 10c i Oslo er tegnet av arkitekt Arne Korsmo og ble bygget i 1937-1939 for finansmannen, kunstsamleren og forfatteren Rolf Stenersen og hans familie. Huset skulle tjene både som bolig og som ramme for den store kunstsamlingen og regnes som ett av hovedverkene i norsk funksjonalisme.

Historie

I 1974 ble huset gitt av Rolf Stenersen i gave til staten. Han ønsket det benyttet som representasjonsbygning for staten eller som bolig for statsministeren. Bare en statsminister har bodd i huset, og det har i lange perioder stått ubenyttet.

I 1999 vurderte en interdepartemental arbeidsgruppe alternative muligheter for bruk. Gruppen foreslo at huset benyttes til fleksibel og offentlig bruk til varierte kulturformål fortrinnsvis innenfor arkitektur-, design- og estetikkfeltet. Dette vil sikre allmenn tilgjengelighet og vil samtidig være i samsvar med bygningens karakter og verneverdi og i Rolf Stenersens og Arne Korsmos ånd. Forslaget innebærer at Villa Stenersen blir bevart og formidlet som et viktig arkitektonisk verk. Stortinget gav sin tilslutning til forslaget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2000.

Norsk Form

Villaen drives i dag av Norsk Form og benyttes som samlingssted for et bredt fagmiljø, med møter og seminarer. Formidling av husets historie og funksjonalismens arkitektur og design for et bredt publikum er en av de viktigste aktivitetene. Huset kan leies av organisasjoner og bedrifter til arrangementer og møter som er i «husets og Stenersens ånd». Statsbygg har ansvaret for den daglige forvaltningen av eiendommen på vegne av staten. Riksantikvaren har uttalt at bygningen er i fredningsklasse og må behandles som fredet.

Møblering

Villa Stenersen er ikke utstyrt som bolig for Rolf Stenersen eller for statsministeren. Bygningen er møblert i husets ånd, men utstyrt for å kunne brukes. Villa Stenersen vil bli benyttet som et studiesenter for arkitektur og design med arbeidsmuligheter for forskere og prosjekter. Det skal være et sted for formidling av funksjonalismens arkitektur og design for et bredt publikum, med foredrag og omvisninger hver første søndag i måneden og etter avtale.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Villa Stenersen.