Vlad Tepes

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk
Den valakiske fyrsten Vlad Tepes (1431-1476)

Vlad Tepes, på rumensk Vlad Ţepeş det vil si «Vlad spidderen», også kalt Dracula («Dragens sønn») eller Vlad III Dracula etter sin far Vlad Dracul, (født november eller desember 1431, død desember 1476 - kallenavnet Dracul kommer av medlemskapet i Drageordenen, en forsvarsallianse mot Det osmanske riket) var en hærfører og fyrste av fyrstedømmet Valakia i det nåværende Romania i årene 1448, 1456-1462 og 1476. Han ble styrtet i 1462 av ungarerne, men ble satt fri av befolkningen og kom tilbake i 1476. Samme år ble han drept i et bakhold av tyrkerne.

Han styrte med jernhånd og deltok i en rekke suksessrike slag mot tyrkerne. Han var populær blant befolkningen, både på grunn av den vellykkede kampen mot tyrkerne, men også fordi han utryddet korrupsjonen blant skatteinnkreverne.

Han var imidlertid en brutal hersker og lot anslagsvis mellom ti og tyve tusen mennesker, blant annet tyrkiske krigsfanger, bli spiddet levende på påler uten å skade vitale organer slik at smerten varte lenger før døden inntraff. Vlad Tepes' brutalitet skapte myten om at han var vampyr, og denne skikkelsen gav navn og tittel til hovedpersonen i den irske forfatteren Bram Stokers berømte roman fra 1897 om vampyrgreven Dracula fra området Transilvania nord for Valakia.

30 km vest for byen Braşov i Romania ligger landsbyen Bran og en borg som visstnok skal ha tilhørt Vlad Tepes, selv om historikere i dag anser det som lite sannsynlig.Bran-borgen, som ble bygd i 1377, er i dag en turistattraksjon.

Litteratur

  • Ogden, Alan; Revelations of Byzantinum, The Monasterier and Painted Churches of Northern Moldovia, Oxford 2002, ISBN 973-9432-32-8

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Vlad Tepes.