Wiki

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Uttrykkene wiki og WikiWiki brukes til å identifisere en spesiell type hypertekst-samling av dokumenter, eller gruppevaren, som brukes til å lage slike samlinger. Et viktig prinsipp er at hvem som helst, når som helst, kan redigere sider, derfor har heller ingen eierskap til sidene. Konseptet er slik fordi man utvikler den bestemte tekstsamlingen sammen, noe som gjør arbeidet mer effektivt enn om alle hadde sittet og skrevet på hver sin tekstsamling eller vevside.

Ordet er hawaiisk og betyr rask, hurtig. Begrepet ble opprinnelig brukt på nettstedet WikiWikiWeb som ble laget av Ward Cunningham i 1995. Fra ham stammer både ordet og konseptet, og han laget også den første wiki-serveren ved hjelp av programmeringsspråket Perl.

Sammenligning av html og wiki-syntaks

Wiki-syntaks (MediaWiki) Tilsvarende HTML Hvordan det ser ut
«''Doktor''? Ingen annen tittel? ''En lærd''? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»

«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et felleskap – under styre av Keiseren.»

<p>

&laquo;<em>Doktor</em>? Ingen annen tittel? <em>En lærd</em>? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?&raquo;
</p>
<p>
&laquo;Hvorfor tenker du på det?&raquo; svarte Hardin klokt. &laquo;Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et felleskap &ndash; under styre av Keiseren.&raquo;
</p>

«Doktor? Ingen annen tittel? En lærd? Og han rangeres høyere enn de sivile myndigheter?»

«Hvorfor tenker du på det?» svarte Hardin klokt. «Vi er alle mer eller mindre elever. For vi er ikke noe annet enn et felleskap – under styre av Keiseren.»