Wilhelm von Hanno

Fra Kunsthistorie
Hopp til: navigasjon, søk

Andreas Friedrich Wilhelm von Hanno (født 1826, død 1882) var en tysk arkitekt, billedhugger, maler og grafiker som har bygget en rekke viktige bygninger i Oslo, blant annet endel bygg på Akershus festning. Han er også opphavsmannen til «Posthornfrimerkene», verdens eldste frimerkemotiv i kontinuerlig bruk, lansert første gang i 1872[1]. Hans forslag til bygning for Stortinget, i tysk-nygotikk, vant opprinnelig anbudskonkurransen.

Von Hanno tegnet obelisken som høsten 1854 ble satt opp i Hammerfest som det nordlige endepunkt for Den russisk-skandinaviske meridianbuen, i 2005 innskrevet i UNESCOs verdensarvliste som Struves meridianbue (The Struve Geodetic Arc). Meridianbuen strakte seg fra Hammerfest til Svartehavet, og målingene ble utført i tiden 1816 - 1855. I dagligtale kalles obelisken "meridianstøtten i Hammerfest".

von Hanno fullførte Trefoldighetskirken i 1853-1858, påbegynt av arkitekt Alexis de Chateauneuf. von Hanno arbeidet i kompaniskap med sin landsmann Heinrich Ernst Schirmer i årene 1853-64. Sammen utformet de mange sentrale bygg i Oslo. Samarbeidet brøt sammen i forbindelse med utforminen av arkitekttegningene til Grønland kirke, en konkurranse von Hanno vant[2].

Eksterne lenker

Referanse