Writer

Fra Kunsthistorie
(Omdirigert fra Writer (graffiti))
Hopp til: navigasjon, søk
En writer i aksjon på Sentralbadet i Bergen
Foto: Nina Aldin Thune
Det er vanlig for writers å komme med sterke politiske markeringer i sin kunst

Writer er en betegnelse for en utøver av kunstformen graffiti som lager pieces. Uttrykket kommer fra hiphopkulturen. På norsk brukes like gjerne ordet maler og graffitiutøvere.

Mens tradisjonelle kunstmalere svært ofte bruker pensler og farger basert på olje og akryl, bruker en writer gjerne maling på spraybokser. Ofte brukes det teknikker som stenciling, utklipte sjablonger som brukes for raskt å bygge opp et bilde.

Svært ofte blir writers kjent for ikke bare sine kunstneriske uttrykk, men også for sine sterke politiske engasjement. For å forsterke disse blir gjerne arbeidene plassert på steder der de vekker oppsikt, slik som på Berlinmuren eller på samlingssteder for mennesker med motsatt syn av det de ønsker å formidle.

I England er Banksy den mest kjente writer fra hiphopkulturen. Banksy er kjent for det sløret av hemmelighold han har klart å vedlikeholde rundt sin person. Arbeidene hans kan sees i gatene i London og nærliggende tettsteder, i tillegg til en serie andre steder rundt om i verden, inkludert Midtøsten hvor han har malt på Israels omdiskuterte sperring mot vestbredden. Ett sted er det malt et hull i veggen som viser en idyllisk strand, et annet sted viser han et landskap med fjell.

Innen graffiti i Norge er nok Coderock en av de mest kjente, og hans kanskje mest kjente arbeid er veggmaleriet som sees på takterrassen til Xhibition utenfor restauranten Era i Bergen. Han har også vært involvert i «ABSOLUT ART» som i 2003 vist på Henie Onstad Kunstsenter på Høvik.

Litteratur

  • Holen, Øyvind; Hiphop-hoder Fra Beat Street til bygde-rap , Oslo 2004 ISBN 82-430-0342-8
  • Høigård, Cecilie: Gategallerier, Valdres 2007, ISBN 978-82-530-3016-6

Eksterne lenker